Óriási nyugdíjkorhatár-emelés jöhet

A hazai vezérigazgatók arra számítanak, hogy nagyon jelentős nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon a következő években, ugyanakkor bíznak abban, hogy ezzel párhuzamosan a várható élettartam is emelkedni fog.

A magyarországi cégvezetők 89 százaléka gondolja úgy, hogy 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár - írja a Portfolio.hu a PwC friss vezérigazgató-felmérésének eredményére hivatkozva. Ugyanennyien vannak azok is, akik szerint a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

Összeomlóban az európai nyugdíjrendszer - a részletekért olvassa el cikkünket!

A nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kötni

Az OECD egyik hasonló témájú elemzéséből egyébként kiderült: a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából pozitívum, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár, ugyanakkor szerintük később a korhatárnak lépést kellene tartania a várható élettartam emelkedésével. A jövőben tehát szükség lenne arra, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék.

2030-ra 70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár?
2030-ra 70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár?

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy míg 1990-től kezdve évente átlagosan 0,24 évvel nőtt a várható élettartam, addig 2014 óta átlagosan 0,1 évvel. Ezt egyes években a növekvő halálozási számok okozták, amikor kifejezetten erős volt az influenzajárvány hatása.

Ezek járulnának hozzá a magasabb várható élettartamhoz

Ahhoz, hogy 2035-re elérjük a 80 éves várható élettartamot, számos területen jelentős javulásra lenne szükség a következő években. Többet kellene költeni megelőzésre, az egészségügy fejlesztésére, valamint az oktatásra is, a magasabb végzettség, a jobb életkörülmények és az egészségügyi rendszer fejlődése ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy tovább éljünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció