Óriási nyugdíjkorhatár-emelés jöhet

A hazai vezérigazgatók arra számítanak, hogy nagyon jelentős nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon a következő években, ugyanakkor bíznak abban, hogy ezzel párhuzamosan a várható élettartam is emelkedni fog.

A magyarországi cégvezetők 89 százaléka gondolja úgy, hogy 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár - írja a Portfolio.hu a PwC friss vezérigazgató-felmérésének eredményére hivatkozva. Ugyanennyien vannak azok is, akik szerint a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

Összeomlóban az európai nyugdíjrendszer - a részletekért olvassa el cikkünket !

A nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kötni

Az OECD egyik hasonló témájú elemzéséből egyébként kiderült: a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából pozitívum, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár, ugyanakkor szerintük később a korhatárnak lépést kellene tartania a várható élettartam emelkedésével. A jövőben tehát szükség lenne arra, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék.

2030-ra 70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár?
2030-ra 70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár? Fotó: Getty Images

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy míg 1990-től kezdve évente átlagosan 0,24 évvel nőtt a várható élettartam, addig 2014 óta átlagosan 0,1 évvel. Ezt egyes években a növekvő halálozási számok okozták, amikor kifejezetten erős volt az influenzajárvány hatása.

Ezek járulnának hozzá a magasabb várható élettartamhoz

Ahhoz, hogy 2035-re elérjük a 80 éves várható élettartamot , számos területen jelentős javulásra lenne szükség a következő években. Többet kellene költeni megelőzésre, az egészségügy fejlesztésére, valamint az oktatásra is, a magasabb végzettség, a jobb életkörülmények és az egészségügyi rendszer fejlődése ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy tovább éljünk.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő