Mitől romolhat el a leghosszabb emberi kapcsolat?

A testvéri kapcsolat a nagy érzelmek próbája. A testvérek gyűlölik vagy szeretik egymást, megbíznak egymásban vagy éppen a legnagyobb riválisokká válnak. Idős korban viszont sokszor újra egymásra találnak. Ha a szülők megkülönböztetik a gyerekeiket, sokat ronthatnak a testvérek helyzetén.

Sokszor úgy érezzük, megváltozott a viszonyunk a testvérünkkel: csak ritkán találkozunk vele, általában ünnepekkor, egyébként pedig mindenki építi a maga karrierjét vagy a saját családjával foglalkozik. Ez azonban részben természetes folyamat: sokszor fizikailag is messze kerülnek egymástól az érintettek: más városba - manapság egyre többször: más országba - költöznek.

A szakértők azért megnyugtatnak: ez gyakran csak átmeneti állapot. A kötelék, ha gyerekkorban elég erős volt, akkor kibírja a nagyobb távolságokat is.

Van egy fázis, amikor szem elől vesztik egymást

"Van egy fázis, amikor a testvérek szem elől vesztik egymást" - mondja a müncheni fejlődéspszichológus, Hartmut Kasten, aki a Die Welt német napilap internetes változatának nyilatkozott.

Nemcsak a fizikai távolság, hanem az eltérő foglalkozások is szerepet játszanak ebben. Az sem kizárt, hogy az egyik testvér élettársa nem bírja a fivért, nővért, ezért ritkul a találkozás. A testvérkapcsolat mégsem ér ezzel véget. Kasten szerint ez ugyanis a leghosszabb viszony az ember életében - végigkíséri azt, még ha nem is akarunk tudomást venni róla.

Szinte elszakíthatatlan kötelék a közös gyermekkor, amely életre szól - szintén. A testvérkapcsolat sosem ér véget: még "fű alatt" is tovább él, ha már nincs semmilyen kontaktus, akkor is - magyarázza a családkutató. Sokakban megvan ugyanis a csírája annak, hogy újra egymásra találjon a másikkal. Ami, ha megvalósul, idős korban valódi áldás is lehet: a testvérek egymás mellé vagy összeköltöznek, egymást segítik a problémák megoldásában.

Ezért lesznek rosszban a testvérek (Fotó: Europress)

A jó gyerekkori viszony általában megmarad később is

Az újra egymásra találás nagy előnyt jelenthet idős korban Thomas Hax-Schoppenhorst szerint, aki pedagógus és a témában könyvet is megjelentetett. Sokszor más tényezők segítik az összetartozás érzésének megerősödését. Például az idősödő szülők ellátása, gondozása újra összehozhatja a családot. Ugyanakkor mindez ambivalens érzelmeket is ébreszthet. Régi sérelmek is újraéledhetnek, vagyis kirobbanhatnak az elfojtott konfliktusok. Mindez attól függ, hogy milyen volt a testvérek viszonya gyerekkorukban: akik jóban voltak egymással akkor, azok nagyobb eséllyel maradnak jó viszonyban később is.

A konfliktusok természetesen válsághelyzetekben robbannak ki. A szülők halála után a örökség elosztása robbanásveszélyes helyzeteket teremthet - ezt megerősíti Hartmut Kasten is. Ezért nagy a szülők felelőssége: fontos, hogy mindent megtegyenek gyermekeik harmonikus kapcsolatáért.

Nem minden a szülők hibája

Persze mindent nem lehet a szülőkre hárítani: akinek esetleg problémás volt a gyerekkora , annak érdemes félretennie a fenntartásait, felnőttként máshogy kezelheti a konfliktusokat. Cordula Ziebell szerint a terápiáján résztvevő lánytestvérek sokszor kezdik azzal: "de a húgom...", "de a nővérem...". Valójában azonban nem a másik megváltoztatásán kell ügyködnie az érintetteknek, hanem a maguk negatív beállítódásain kell túllépniük.

A problémák kiélezése helyett a kommunikációra és a saját belátásra helyezik a hangsúlyt terapeuták. Hax-Schoppenhorst szerint sokszor egy levél jobban esik a hosszú évek után, amikor a testvérek ismét felveszik egymással a kapcsolatot. Ekkor még nem kell azonnal a múltat feldolgozni. Először elég, ha valaki kifejezi a szándékát a találkozásra. A közös múlt sem mindig elég ugyanis az összekapcsolódás felélesztésére: tudomásul kell venni, hogy ugyanaz az esemény nem mindenkinek jelenti ugyanazt. A másik helyzetének mérlegelése sokat segíthet a szakértők szerint a viszony helyreállításában.

Akiknél viszont erre nincs szükség, és a közös múlt mindig is összekapcsolta őket, azoknak ez óriási tőkét jelent, vélik a kutatók.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: