Mindenki szülni fog?

HáziPatika

Előrejelezhetetlen, hogy milyen hatással jár majd az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv.

Ahogy a Házipatika.com is megírta, a születésszám növelése érdekében hétpontos akciótervet hirdetett meg a kormány: a többi között kedvezményes hitellel, szja-mentességgel és autóvásárlási támogatással igyekeznek tovább erősíteni a magyarok gyerekvállalási kedvét. Hogy a bejelentett akcióterv miként befolyásolhatja majd a jelenlegi népességszámot, az index.hu készített elemzést.

Sok pénzhez jut, aki sok gyereket vállal

Gyermekvállalási támogatással, adókedvezménnyel, illetve kedvezményes otthonteremtési hitellel is segítené a családosokat a kormány. Mindez Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédéből derült ki, amelyben hét pontban foglalta össze a gyermekvállalást is ösztönző intézkedéseket. Részletek!

A lap szakértőként KSH-s demográfusokat szeretett volna megszólaltatni, ám ők az akciócsomag részleteinek ismerete nélkül egyelőre nem akartak nyilatkozni, így korábbi tanulmányok alapján foglalták össze, mit lehet előrejelezni az intézkedések esetleges hatásaival kapcsolatban.

Hétpontos akciótervet hirdetett meg a kormány

Hétpontos akciótervet hirdetett meg a kormány (Kép: iStock)

Vagy segít, vagy nem

Spéder Zsolt és Kapitány Balázs demográfusok az Indexnek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a családpolitikai beavatkozások sikerességét illetően két merőben ellentétes véleményt lehet világosan körülhatárolni. Az egyik álláspont szerint nem érdemes népesedéspolitikára költeni, mert az ilyen intézkedések hatástalanok vagy igen korlátozott hatásúak. A másik szerint viszont - és ezt főképpen a politikai döntéshozók képzelik így - a családtámogatások nem jelképes, hanem komoly mértékű emelése mintegy törvényszerűen a termékenység emelkedését hozza magával.

Létezhet-e boldogság gyerek nélkül? És egyáltalán, mi lehet az oka, ha egy nő vagy férfi nem akar szülővé válni? A szülés és népességcsökkenés kérdése a közbeszéd egyik állandó témája, utánajártunk hát, milyen motivációk szerint döntenek a magyarok. Korábbi cikkünkért kattintson!

Kapitány Balázs és Spéder Zsolt szerint azonban a családpolitikai programok csak egyetlen tényezőt jelentenek a gyermekvállalási döntésekben. A harmonikus párkapcsolati viszonyoknak, az érintettek által vallott értékeknek és a munkaerőpiaci helyzetnek legalább ilyen komoly szerepe van abban, hogy valaki vállal-e gyereket. 

Hiányoznak a munkaerőpiaci intézkedések

Nagy Beáta professzor, a társadalmi nemek tudományát oktató közgazdász-szociológus az akciótervet érdekes kísérletnek gondolja, legfőképp, mert sehol nem volt még példa arra, hogy ezekkel az eszközökkel sikerült volna megemelni a születések számát. A professzor szerint ez nem jelenti, hogy ne lehetne majd hatásos az akciócsomag. A bölcsődei férőhelyek növelése és a nagyszülői gyed szerinte kifejezetten progresszív ötlet. Ugyanakkor a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ társigazgatója szerint az akcióterv túlságosan a gyerekvállalásra koncentrál, és nem tartalmazza például a munkaerőpiaci átrendeződésre vonatkozó rendelkezéseket, így az anyák (vagy szülők) rugalmas foglalkoztatásának támogatását vagy az észek-európai országokban sikerrel alkalmazott apahónapokat.

Tele kell szülnünk Európát, miközben a megszült gyerekeket el is kellene tartani. De hogyan lehetnének a magyar nők hátországot biztosító, jó és önfeláldozó anyák, ha a legtöbb család nem engedheti meg magának az egykeresős berendezkedést? Korábbi cikkünkért kattintson!

Utóbbi segítségével a férfiak több időt tölthetnek a gyerekeikkel az első három életévükben, a nőknek pedig rövidebb lesz a gyerekvállalás miatt a munkából kieső időszakuk. Nagy Beáta szerint "nem lehet a gyerekvállalást kiemelni az összes többi tényező közül, és kizárólag a nőkre helyezni a felelősséget, mert számos egyéb tényező van, ami nélkül a párok nem döntenek a gyerekvállalás mellett."


Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napos időben melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag