Még egy dolog, amire kevesebbet tudnak költeni a magyarok

A válság miatt jelentősen csökkent az internetes kereskedők forgalma egy friss hazai felmérés szerint.

A megugró infláció, a rezsiköltségek emelkedése és a fogyasztók körében tapasztalható bizonytalanság hamar éreztette a hatását az online kiskereskedelmi forgalomban is: szeptemberben az e-kereskedelmi cégek 49 százaléka tapasztalt visszaesést a forgalmában, 33 százalékuknál ennek a mértéke elérte a 30 százalékot – írja a vg.hu az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál felmérésének eredményeire hivatkozva. A kutatásba közel száz internetes üzletet vontak be.

online vásárlás, felmérés
A válság miatt jelentősen csökkent az internetes kereskedők forgalma. Fotó: Getty Images

A válaszadók 41 százaléka a visszaesés fő okaként a vásárlóerő csökkenését – a magas infláció, illetve a rezsikiadások növekedése miatti kényszerű spórolást – jelölte meg, 20 százalékuk pedig az általános piaci bizonytalanságot emelte ki, ami a vásárlókat kivárásra, a jövőre irányuló takarékoskodásra készteti. Megjegyzendő továbbá, hogy az online kereskedők 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy áruhiányt vagy egyéb fennakadást tapasztal az ellátási láncban. Minden ötödik e-kereskedelmi cég ráadásul jelentős mértékű fennakadásokról számolt be, több olyan termék van, amelyet jelenleg nem lehet, vagy jóval nehezebb beszerezni, mint korábban.

Az ünnepi szezon is más lesz

A válság a karácsonyi szezon alakulását is átírhatja. Bár a legnagyobb webáruházak nem térhetnek ki előle, a felmérésben részt vevők 62 százaléka mondta azt, hogy az idén nem készül külön akciókkal a karácsonyi bevásárlóidőszakot bevezető Black Friday idejére. Az idei karácsonyi szezon legnagyobb kihívása egyébként az online kereskedők szerint az alacsony fogyasztói kereslet lesz: 87 százalékuk érzi ezt problémának.

Arra a kérdésre, hogy az adott webáruház idei árbevétele hogyan alakul az előző évihez képest, mindössze a cégek 27 százaléka jelzett 20 százalék feletti növekedést. Az infláció jelenlegi mértékét tekintve ez azt jelenti, hogy az online kereskedők közel háromnegyede arra számít, hogy a forgalma reálértéken elmarad a tavalyitól.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra