Luxustáborokba küldheti gyermekét idén nyáron

Idén is egyre korábbi időpontra tolódik a nyári táborok kiválasztása. A Táborfigyelő utánajárt, milyen szempontok alapján keresnek a szülők. Az már most látszik, hogy 2015 az extrém táborok éve lehet.

A Taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál szervezésében 250 szülő részvételével zajlott kutatásban felmérték, milyen táborokat keresnek a 2015-ös évben, mik lehetnek az idei év slágerei, hol táboroznak a lurkók, valamint mennyit költünk gyermekenként egy táborra. Több újdonság mellett több pénz juthat idén a vakációra, míg az extrém táborok népszerűbbek lesznek.

A kérdőívet 250 szülő töltötte ki, a válaszadó szülők 45 százaléka két gyermekes, 39 százalékuk egy csemetével rendelkezik, míg 14 százaléknak három gyermeke van. Ennek ellenére csak a szülők 1/3-ánál elvárás, hogy a táborszervező testvérkedvezményt nyújtson, 46 százalék esetében ez nem szempont, vagy nem ez alapján hozza meg a döntést.

Értetlenül néz a gyermekére, mert már megint furcsán viselkedik, kielégíthetetlen mozgásigényével, harsányságával, mohó kíváncsiságával, szófogadatlanságával idegesíti, fárasztja a környezetét? Felmerült már önben a hiperaktivitás gyanúja?Tudjon meg többet, kattintson! Idén is folytatódik a tendencia, hogy egyre fiatalabban kezdik meg a csemeték a táborozást. Ezen táborok jellemzően napközis típusúak és gyakorlatilag egy minőségi játékos gyermekmegőrzésről van szó. A családok 34 százaléka ottalvós, negyede napközis tábort keres, de újdonság a 2015-ös évben, hogy a többség (41 százalék) számára mindkét tábor típus érdekes lehet. Utóbbi szülők esetében jellemzően nem kizárólag a díjak, hanem a táborok ár-érték aránya és a gyermek érdeklődése dönti el, hogy melyik fajta tábort választják.

Az extrém táborok idén népszerűbbek lesznek

Területi eloszlásban a válaszadók elsősorban budapesti (napközis) és pest megyei tábort keresnek, ezeket követi Veszprém, Somogy, Zala és Fejér megye. Újdonság, hogy a szülők közel harmadánál elvárás, hogy a táborszervező fogadjon el SZÉP Kártyát. A béren kívüli juttatás ilyen irányú felhasználására folyamatosan növekvő igény jelentkezik.

A táborok árát firtató kérdésben a szülői válaszok valamelyest magasabb árkategóriát jelöltek meg a tavalyi évhez képest. Az ott alvós táborok esetében az alacsonyabb árú (10-20 ezer forint között) kikapcsolódás 38 százalékos, az egy lépcsőfokkal magasabb díjú táborok (20-30 ezer forint között) 45 százalékos voksarányt értek el. A növekedés a 30-40 ezer forint közötti táborok szegmensében tapasztalható, a szülők közel negyede ilyen árkategóriában keres vakációs lehetőségeket.

A napközis táborok árában is érezhető az emelkedés, a tavalyi évben is jellemzően népszerű 10-20 ezer forint közötti díjkategóriát 55 százalék választotta, viszont 32 százalékuk már magasabb árú tábort keres. Már nem olyan népszerűek az angoltáborok A táborok tematikáját tekintve továbbra is a kalandtáborok viszik a prímet, míg ezeket a képzeletbeli dobogón a sporttáborok és a kézműves táborok követik. Érdekesség, hogy az idegen nyelvi táborok népszerűsége folyamatosan esik, az idei esztendőben a negyedik legkeresettebb tábortípus.

Egyre inkább terjednek és az idei esztendőben várhatóan kiemelkednek majd az extrém táborok, mint a rúdtánc tábor vagy a lövésztábor, katonai táborok. A nem szokványos témaválasztás komolyan megosztja a válaszadó szülőket, 29 százalékuk gyermekét érdekelné az ilyen jellegű tábor, viszont a szülők 17 százaléka érdeklődés esetén sem engedné ilyen táborba gyermekét. A Táborfigyelő előrejelzése szerint az extrém táborok mellett a 2015-ös évben a luxustáborok (vitorlás, golf) előretörése is várható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső