Koronavírus: ingyen internet jön az otthon tanulóknak

Aláírta Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen használhatják az internetet a koronavírus-járvány miatt digitális oktatásban tanulók.

Orbán Viktor szombaton a Facebookon megosztott videójában beszélt a koronavírus-járvány idején digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésről. A kormányrendelet szó szerint azt mondja, hogy a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

Ingyen használhatják az internetet a digitális oktatásban tanulók.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ez fontos segítség lehet a családoknak

"Ez magyarul annyit jelent, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet" - mondta a kormányfő. Hozzátette, erről lesz majd egy vita a cégekkel, de fontos, hogy ezt a segítséget megkaphassák a családok a koronavírus okozta nehéz helyzetben. A miniszterelnök egyúttel arra kérte a fiatalokat, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak, hanem tanuljanak.

Veszélyességi pótlékot követelnek a tanárok

Koronavírus: így lehetne megvédeni a tanárokat - kattintson a részletekért!

Hétközben azonban az is kiderült, hogy a pedagógusok a 9. évfolyamtól felfelé szerdától bevezetett digitális oktatásnál többet várnának a védekezési intézkedések terén. A Pedagógusok Szakszervezete például azt követeli, hogy a rendszeres és ingyenes koronavírus-tesztelést minden oktatásban dolgozóra terjesszék ki, a krónikus beteg pedagógusokat pedig azonnal mentesítsék a tantermi munka alól. Javasolják továbbá, hogy az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást, és a gimnáziumokat egységesen kezeljék az online oktatásban.


Emellett veszélyességi pótlékot követelnek a tantermi oktatást és az óvodai csoportban nevelést végző pedagógusoknak, illetve a nyitva tartó kollégiumok nevelőtanárainak és a gyermekvédelemben feladatot ellátó dolgozóknak. Ennek összege a bérük 20 százaléka lenne. A koronavírus-helyzet miatt online oktatást végző pedagógusoknak pedig egyszeri 100 ezer forintos támogatást harcolnának ki az otthonról végzett munka segítéséhez.

Görög Zita is elkapta a koronavírust, erős tünetei vannak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!