Koronavírus: elmaradhatnak a szóbeli érettségik

Egyes európai országok lefújták az érettségi vizsgákat, és a diákok az eddigi teljesítményük alapján megajánlott jegyeket kapnak. A magyar oktatási akciócsoport szerint azonban itthon érdemes megszervezni a vizsgákat, de a koronavírus-járvány miatt egyszerűsíteni fogják a folyamatot - közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A koronavírus-járvány miatt létrehozott oktatási akciócsoport kiemelten foglalkozik az érettségi kérdéskörével, ugyanis diákok százezreit fogja érintetni a vizsgákkal kapcsolatos döntés - emelte ki az államtitkár.

Lesz érettségi, csak kicsit máshogy

Koronavírus: hétvégi kijárási tilalom a szomszédban - részletek itt!

Mint mondta, a nemzetközi tapasztalat szerint Európában 2 féle megoldás jellemző a koronavírus okozta helyzetben: vagy megajánlott jegyeket kapnak a diákok, vagy az adott országok technikailag egyszerűsítik és rövidítik a vizsgákat. Példaként említette, hogy Ausztriában csak írásbeli, Szlovákiában pedig csak szóbeli vizsgákat szerveznek az idei érettségizőknek.

koronavírus, koronavírus diákok, koronavírus iskola, koronavírus érettségi, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország
A járvány miatt elmaradhatnak a szóbeli érettségik. Fotó: Getty Images

A hazai akciócsoport tervei szerint a koronavírus-járvány miatt elmaradnak majd a szóbeli és a gyakorlati érettségik, így - néhány speciális eset kivételével - csak írásbeli vizsgákat szerveznek majd. Fontos azonban, hogy a vizsgáztatás a lehető legkevesebb érintkezéssel történjen, a résztvevő személyek pedig legalább másfél méteres távolságra legyenek egymástól. Emellett azt javasolják, hogy maximum 10 ember tartózkodjon egy teremben.

Mikor lesz?

Az államtitkár az érettségik időpontjával kapcsolatban azt mondta, hogy előrehozni semmiképpen sem akárják a vizsgákat, viszont túlzottan eltolni sem szerencsés. A tervek szerint ugyanis szeptemberben elindul majd az új tanév, ám ez természetesen a koronavírus-járvány alakulásától is függ - emelte ki. Jelenleg azonban az az álláspontjuk, hogy az eddig megszokottakhoz hasonlóan, május elején elkezdődhetnek az írásbeli vizsgák.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki idén nem jelentkezett felsőoktatási intézménybe, tehát nem feltétlenül fontos számára az idei érettségizés, az nyugodtan visszaléphet a vizsgáktól, és jövőre, nyugodtabb körülmények között pótolhatja őket. Ebben az esetben az érintett diákok visszakapják a már befizetett vizsgadíjat. Az állatitkár azonban hangsúlyozta, hogy a fenti kérdésekkel kapcsolatban még nem született kormánydöntés - várhatóan jövő héten derül majd ki a végleges határozat.

"Ha az emberek egyéni belátására bízzuk, betartják-e a tilalmakat, soha nem szabadulunk meg a járványtól" - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)