Kiderült, bajt okozhatnak a használt játékok

Környezetünk védelme szempontjából fontos lenne mindennapi használati tárgyaink minél magasabb arányú újrafelhasználása és -hasznosítása. Egy friss tanulmány szerint ugyanakkor a régi, használt gyerekjátékoktól mégis hasznosabb inkább megszabadulni a kicsik egészsége érdekében.

A környezetszennyezés egyre súlyosabb terhet ró a Föld élővilágára, éppen ezért mind inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyekkel elejét lehet venni a probléma további elmélyülésének. A tavalyi évben az Európai Parlament elfogadta a Körforgásos Gazdaság Akciótervet, amely a különféle termékek és anyagok újrafelhasználását, javítását és újrahasznosítását szorgalmazza az Európai Unióban. Kérdéses azonban, hogy vajon minden termék alkalmas-e erre – hívja fel a figyelmet a svédországi Göteborgi Egyetem közleménye.

játék, műanyag dinoszaurusz, kisfiú
A régebbi műanyag játékok magas koncentrációban tartalmazhatnak toxikus összetevőket. Fotó: Getty Images

Bethanie Carney Almroth és Daniel Slunge, az egyetem két kutatója a Journal of Hazardous Materials Advances című tudományos folyóirat augusztusi számában arról hozott nyilvánosságra egy tanulmányt, hogy a régi gyermekjátékok és tartozékaik nagy arányban tartalmazhatnak toxikus összetevőket, amelyek aztán rákot, DNS-károsodást, illetve későbbi életkorban termékenységi problémákat okozhatnak a gyerekeknél. E körbe tartoznak a ftalátok, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) leírása szerint az ipar elsősorban lágyítószerként alkalmaz, növelve a műanyagok rugalmasságát és élettartamát. Nem képeznek erős kémiai kötéseket, ezért a különböző termékekből hosszú ideig képesek felszabadulni. Emellett a kutatók szintén sok esetben találtak nagyobb mennyiségben rövid láncú klórozott paraffinokat a játékokban, amelyeket szintén lágyítóként, valamint égésgátlóként alkalmaznak a műanyaggyártásban.

A vizsgálatba összesen 157 különböző játékot válogattak be, köztük régi és újabb gyártású darabokat egyaránt. A kísérletben a kutatócsapat a termékek vegyianyag-összetételét határozta meg. Így derült fény arra, hogy a régi, egészen pontosan 2014 (a vonatkozó szabályozás szigorításának éve) előtt vásárolt játékok 84 százaléka tartalmazott az egészségügyi határérték feletti mértékben toxikus vegyületeket, szemben az újabb játékok között kimutatott 30 százalékos aránnyal. „A régebbi termékekben számottevően magasabb volt a mérgező összetevők koncentrációja. Például a régi labdák az össztömegük több mint 40 százalékát kitevő arányban tartalmaztak ftalátokat, ami az egészségügyi határérték 400-szorosa” – mutatott rá Bethanie Carney Almroth.

A hatályos európai uniós szabályozás – a 2009-ben közzétett Toy Safety Directive, avagy Játékbiztonsági Irányelv – értelmében az újonnan forgalomba kerülő játékokban a ftalátok tömegaránya nem haladhatja meg a 0,1 százalékot, a rövid láncú klórozott paraffinoké pedig a 0,15 százalékot. „Tanulmányunk azt jelzi, hogy az újrafelhasználás és újrahasznosítás nem minden esetben jó megoldás. Ahhoz, hogy előrelépjünk egy körfogásosabb gazdaság felé, tiltásokra és egyéb előírásokra van szükség, amelyek révén megszabadulhatunk a műanyagokból és egyéb anyagokból származó veszélyes vegyületektől” – emelte ki Daniel Slunge környezetközgazdász.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.