Ilyen most Levente állapota

Hosszú Levente két hete kapta meg a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszert, azóta karanténban van. Édesanyja elmondta, milyen most az SMA-beteg kisfiú állapota.

SMA: minden 18 év alatti megkaphatja a kezelést - részletek itt!

Levente az országban másodikként kapta meg a világ legdrágább gyógyszerét, a 700 millió forintos Zolgensmát. A kezelést két hete, a Bethesda Gyermekkórházban végezték el az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) 2-es típusában szenvedő kisfiún.

Rohamosan fejlődik

Az édesanyja, Szamler Viktória az RTL Híradóban beszélt Levente állapotáról, azt mondta, rohamosan fejlődik: magától fordítja a derekát, emelgeti a lábát, fejét. "Levi eddig nem tudta hason fekve felemelni a fejét, de 2-3 napja észrevettem, hogy most már próbálkozik, nagyon ügyes" - mesélte büszkén, majd később hozzátette: a korábban sokszor nyűgös, ijedős kisfiúnak a természete is megváltozott azóta, hogy rájött, egyre több mindenre képes.

Levente a kezelés óta karanténban van, édesanyjával él egy budapesti lakásban. Ám ha minden jól alakul, a karácsonyt már otthon, együtt töltheti a család Enyingen.

Az egész ország nekik gyűjtött

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, itthon először az SMA 1-es típusában szenvedő Györök Zentének gyűlt össze társadalmi felajánlásokból a Zolgensma-kezeléshez szükséges 700 millió forint. A csoda később újra megtörtént: Levente számára szintén az országos összefogás tette lehetővé, hogy megkaphassa a költséges készítményt.

Az Egyesült Államokban szabadalmaztatott, Európában még nem törzskönyvezett génterápiás gyógyszert, a Zolgensmát csak néhány alkalommal alkalmazták eddig a kontinensen. Ez az egyszeri kezelés csökkentheti az SMA terhét a beteg, a család és az egészségügyi rendszer számára, felváltva az ismétlődő, élethosszig tartó terápiát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció