Így találkozzunk másokkal a járvány alatt

Bár a koronavírussal kapcsolatos korlátozások jó részét enyhítették vagy éppen meg is szüntették, ez sajnos nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a fertőzésveszély, ráadásul jelenleg még vakcina sincsen. Éppen ezért továbbra is nagyon fontos, hogy kiemelten odafigyeljünk azoknak a védelmére, akik a fokozott kockázatú csoportba tartoznak.

Ilyenek például a 65 év feletti korúak, illetve azok, akiknek gyenge az immunrendszere, vagy valamilyen alapbetegsége van, mint például a cukorbetegség vagy a tüdőbetegség. Amellett, hogy érdemes szigorúan betartani a társadalmi távolságtartásra, illetve a gyakori és alapos kézmosásra vonatkozó szabályokat, még jó néhány dolgot tehetünk.

Merkely: a maszk viselése még mindig fontos Bár Magyarországon már lecsengőben van a koronavírus-járvány és hamarosan a veszélyhelyzet is megszűnik, zárt térben még mindig fontos, hogy maszkot viseljünk - figyelmeztetett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, aki egyben a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője is. Kattintson a részletekért!

Erre figyeljünk, ha meglátogatunk valakit

Ha olyan helyen jártunk, ahol megbetegedhettünk, illetve olyanokkal érintkeztünk, akik esetleg betegek lehetnek, érdemes 14 napra önkéntes karanténba vonulni, mielőtt olyasvalakit látogatunk meg, aki fokozott kockázatú csoportba tartozik.

Továbbra is nagyon fontos betartani néhány szabályt a találkozáskor. Fotó: Getty Images
Továbbra is nagyon fontos betartani néhány szabályt a találkozáskor. Fotó: Getty Images

Ha közös étkezést tervezünk, akkor érdemes piknik formájában megejteni a dolgot, és előre elkészített ételt magunkkal vinni, valamint gondosan fertőtlenített tányérokat és evőeszközöket használni. Ha az illető konyhájában főzünk, az növelheti a fertőzésveszélyt, hiszen sok felületet meg kellene érintenünk közben. Érdemes kerülni az ölelkezést, puszilkodást, testi kontaktust is, és inkább tartani a távolságot, emellett pedig a maszkviselésről se feledkezzünk meg. Ha igazán óvatosak akarunk lenni, akkor a látogatás időtartamát 15-20 percben maximáljuk.

Ha tehetjük, találkozzunk szabad téren, ne pedig a lakásban. Ha mégis az utóbbit választjuk, akkor belépés előtt vegyük le a cipőnket, alaposan mossunk kezet érkezéskor, és a lehető legkevesebb dolgot érintsük meg a lakásban. Ha valamilyen szemetet, hulladékot termelünk, azt vigyük el magunkkal, és máshol dobjuk ki.

Ha gyerekek is velünk tartanak, akkor a látogatás előtt üljünk le velük beszélgetni, és magyarázzuk el, hogy miért nagyon fontos, hogy betartsák a szabályokat, amiket hozunk. Adjuk értésükre, hogy azért kell különösen figyelmesnek lenniük, hogy vigyázzanak a szerettünk egészségére. Legyünk komolyak, de ne ijesszük meg őket feleslegesen. Ha ezeket a dolgokat betartjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden tőlünk telhető óvintézkedést megtettünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció