Így működik a csecsemő emésztőrendszere

Egyéves korukig a kisbabák emésztőrendszere még éretlen, egészen másképpen működik, mint a felnőtteké. Az ebből adódó hasi problémák pedig gyakran okoznak fejőrést a szülőknek.

Az emésztőrendszer éretlenségéből fakadóan az olyan fontos feladatokat, mint az emésztés, a táplálék felszívása és a salakanyagok kiválasztása a gyomor és a bélrendszer nem tudja még teljes egészében ellátni. Ráadásul ebben az időszakban a bélrendszerben található immunrendszer és a normál bélflóra kialakulása sem ment végbe. Ez tehát egy igen érzékeny életszakasz.

csecsemő, emésztőrendszer

Születés után a kisbabáknak meglehetősen gyorsan alkalmazkodniuk kell a szájon át végzett táplálkozáshoz és az emésztéshez, éppen ezért különösen lényeges ilyenkor a legkedvezőbb összetételű bélflóra kialakítására törekedni. Ezt a szülők a baba megfelelő táplálásával tudják elősegíteni. Fontos például, hogy az újszülött hozzájusson az úgy nevezett kolosztrumhoz, azaz előtejhez, amely a szülést követő 1-2 napban termelődő anyatej. Az előtej ugyanis azon kívül, hogy kiváló táplálék, nagy mennyiségben tartalmaz antitesteket és fehérvérsejteket, amelyek megvédik az újszülöttet a fertőzésektől.

A bélflóra elengedhetetlen (többek között) az egészséges emésztéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez - azonban a babák bélbaktériumok nélkül jönnek a világra. Hogyan szerezzük meg jótékony baktériumainkat és hogyan alakul ki a bélflóránk?

Ebben az időszakban a babák gyomra nagyjából két-két és fél óra alatt ürül ki, és juttatja tovább a táplálékot a vékonybél felé. Mivel a babáknak nem úgy működik az emésztésük, mint a felnőtteknek, ekkor még az is teljesen normális, ha naponta 6-8 alkalommal van székletük. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy minden étkezés után megtelik a pelus.

Szakemberek szerint ez az éretlen emésztőrendszer az egyik lehetséges kiváltó oka a kisgyerekes szülők egyik rémálmának, a sok babánál előforduló csecsemőkori hasfájásnak is. A csecsemőkori hasfájás, azaz a kólika a babák életének első hónapjaiban szokott jelentkezni, nagyjából fél órával étkezés után. Ilyenkor indul be ugyanis a csecsemők emésztése . Kólika esetében a babákra vigasztalhatatlan sírás tör rá, amelynek látszólag nincs kiváltó oka. Arcukon erőlködés látszik, hasuk kemény, lábacskáikat pedig felhúzzák, emellett folyamatos a gáztermelődés is. A szülők segíthetnek a kicsi fájdalmán, ha ilyenkor a köldök körül 1 cm-re az óramutató járásával megegyező irányban masszírozni kezdik a hasát, valamint ha két térdét a hasához felhúzva kifelé köröztetik. Ezek a mozdulatok segítenek a szelek távozásában és a kakilásban is.

Rossz hír, hogy a kólikát száz százalékos biztonsággal megszüntető ellenszer nem létezik, de szerencsére a legtöbb baba idővel egyszerűen "kinövi", magyarán az emésztőrendszer érésével párhuzamosan teljesen megszűnik majd a hasfájás. És bár ez a típusú hasfájás nem betegség, mindenképpen érdemes a tüneteket megvitatni egy gyermekorvossal.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)