Így lesz jobb a lakás levegője

Nagyon fontos, hogy a lakásunkban tiszta és megfelelő minőségű legyen a levegő.

Mutatjuk, milyen tippekkel tudjuk a legjobban biztosítani, hogy az otthon töltött idő mindig a lehető legkellemesebb és legpihentetőbb legyen.

Legyünk válogatósak

Pontosabban alaposan válogassuk meg, hogy milyen tisztítószereket, légfrissítőket használunk, és olyanokat keressünk, amikben a lehető legkevesebb toxin, mérgező anyag és vegyszer van. Így kerülhetjük el, hogy ezek az anyagok a lakás levegőjébe kerüljenek. Emellett takarítás, mosás után mindig alaposan szellőztessünk ki - ezt lehetőleg esténként tegyük, amikor már gyérebb a forgalom, és a kinti levegő is tisztább.

Sokan ódzkodnak az egészségtelen légfrissítők használatától. Mit használhatunk helyette? Cikkünkben talál néhány tippet!

Szellőztessünk

Főzés közben nedvesség és pára kerül a levegőbe, ami segít a szabad szemmel nem látható gombák szaporodásában, és az olajban sütés során is toxinok kerülnek a levegőbe. Éppen ezért jó, ha a konyhai műveletek során mindig bekapcsoljuk a pára- illetve szagelszívót. Ha nincs ilyesmink, akkor már egy alapos szellőztetés is sokat segíthet.

Illatgyertyák, illatos oljaok
Illatgyertyák helyett magunk is készíthetünk illatos olajokat.

Használjunk természetes légfrissítőket

Az illatosító sprayek, illatgyertyák gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre. Éppen ezért a legjobb, ha télen egy, a fűtőtestre helyezett porózus cserépből készült tálkába vizet teszünk, és ebbe csepegtetünk illóolajat. Jó ötlet lehet még a potpourri is. Saját illatosító spray-t készíthetünk, ha egy spriccelős flakonba egy rész desztillált vizet, egy rész vodkát és 15-20 csepp illóolajat teszünk, és összerázzuk. A citrusfélék hangulatjavító, a kamilla és a fahéj pedig nyugtató illatú. Szagtalanításra használhatunk aktív szénnel megtöltött párnácskákat is.

Portalanítsunk

Rendszeresek tisztítsuk meg a ventilátorokat, légkondicionáló készülékeket. Porszívózásnál ne csak a padlót takarítsuk, hanem a kárpitokat, függönyöket, szövettel bevont bútorokat is, és igyekezzünk minden héten port törölni.

Tartsunk szobanövényeket

A szobanövények afféle természetes légtisztítóként is funkcionálhatnak. Persze önmagukban nem elegendőek a levegőminőség jelentős javításához, így ne hagyatkozzunk kizárólag rájuk.

Forrás: rodalesorganiclife.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra