Így lehetne a népességfogyást megállítani

GDP-arányosan számolva Magyarország költi a legtöbb pénzt családpolitikára az egész világon, kiugró sikert mégsem tud felmutatni a kormány. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megrendelt egy tanulmányt, ami megvizsgálta, hogy mi lehet ennek az oka.

A tanulmányból az index.hu idézett részleteket. A kutatásból a többi között kiderült, hogy a magyar támogatások leginkább a harmadik gyerek vállalását segítik, míg az első gyerekek mielőbbi megszületését kevésbé ösztönzi. Ez azért nagy baj, mert minél későbbre tolódik az első gyermek megszületése egy családban, annál kisebb az esély arra, hogy további gyerekeket vállalnak a szülők. Ezen a kutatók szerint az tud változtatni, ha az anyának van biztos állása, és vissza tud térni szülés után a munkaerőpiacra, a korábbi státuszának megfelelő pozícióba, ez viszont a jelenlegi magyar viszonyok között nem olyan egyszerű.

"Nem kell a nő, mert elmegy szülni" A magyar nők munkaerő-piaci lehetőségeiről, valamint a munka melletti gyermekvállalás nehézségeiről korábbi cikkünkében szakértőkkel beszélgettünk. Részletekért kattintson !

A tanulmányban azt is megállapították, hogy ugyan a népességfogyás megállítása elérhetetlen cél, de a lassítására van esély, ehhez azonban azon kívül, hogy első gyermekek mielőbbi megszületését kellene ösztönözni, komoly reformokra is szükség lenne.

A népességfogyás megállítása elérhetetlen cél. Forrás: 123rf

Vannak pozitív változások is

A kormány a tanulmányban dicséretet kapott a bölcsődei férőhelyek tervezett emelése miatt. Jelenleg egyébként a magyar gyerekek mindössze 16 százalékának jut bölcsődei ellátás, miközben például Belgiumban ez az arány 60 százalék. A bölcsődei lefedettség 1 százalékpontos növekedése a kutatása szerint 1,28 százalékkal növelné a születési valószínűséget. Azaz, ha sikerül 45 ezerről 70 ezerre növelni a bölcsődei helyek számát, ahogy azt a családvédelmi akciótervben vállalta a kormány, akkor ezzel évente 5400-zal növelné meg a megszülető gyerekek számát.

Létezhet-e boldogság gyerek nélkül? És egyáltalán, mi lehet az oka, ha egy nő vagy férfi nem akar szülővé válni? A szülés és népességcsökkenés kérdése a közbeszéd egyik állandó témája, utánajártunk hát, milyen motivációk szerint döntenek a magyarok. Korábbi cikkükért kattintson !

További intézkedésekre lenne szükség

A kutatás szerint a gyermekvállalásra leginkább a foglalkoztatottság, a stabil megélhetési és lakhatási körülmények hatnak. A lakásépítési támogatások 1 százalékpontos növelése például 1,2 százalékkal emelné meg a termékenységi arányszámot. De akkor is nagyobb eséllyel vállalnának gyereket a magyarok, ha a kormány az idősek gondozásában a jelenleginél nagyobb szerepet vállalna (ebben jelenleg nem teljesít valami jól a magyar állam), pedig az öregkori függőségi ráta, azaz a gondozásra szoruló idősek számának 1 százalékos csökkenése 1,6 százalékponttal növelné a termékenységi arányszámot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Megnövekvő fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, teszi bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 31 és 36 fok között várható. A déli országrészben ennél kissé melegebb, északkeleten hűvösebb is lehet az idő. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra