Időpontot kérnek, de pénzhiány miatt nem mennek el a magyarok a magánrendelésre

Magyarországon a lakosság jelentős része zsebből fizeti a magánegészségügyi szolgáltatásokat, a háztartások egészségre szánható anyagi lehetőségei azonban egyre szűkölnek a megélhetési költségek elszállásának következtében. De akkor hogyan és miből fizetik a páciensek a szolgáltatásokat?

A tavalyi hatalmas siker után az idei TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány újra közzéteszi azoknak a személyeknek a listáját, akik jelenleg a legnagyobb hatással bírnak a szektorra, legyenek azok kórházigazgatók, orvosok, szakértők vagy egészségpolitikusok. A kiadvány a harminc fős lista publikálása mellett azonban idén is megvizsgálja a szektor legégetőbb problémáit. Egyebek mellett tüzetesen körbejárja, hogy a recessziós gazdasági környezet mit eredményez a magánkórházakban, és a páciensek egyáltalán hogyan képesek megfizetni a magánellátást. Nézzük a legfontosabb megállapításokat.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben  c.kiadvány célja, hogy átfogóan mutassa be a nagyközönségnek és a szakmának a magyar magánegészségügyet, rálátást adjon az aktuális trendekre, a változások hátterére és azokra a döntéshozó, nagy befolyású emberekre, akik a folyamatokat irányítják.

Mennyit kell fizetni a magánellátásért?

Az elmúlt évben a gazdasági folyamatok  jelentősen befolyásolták a piaci eredményeket. Ebben szerepet játszott az is, hogy tavaly ősszel a magánszolgáltatók – az infláció, valamint az árfolyamváltozások miatt – 25-30 százalékos áremelést hajtottak végre. A páciensek központi kérdése tehát, hogy miként találnak ellátást és azt hogyan tudják kifizetni – míg a kórházak vezetői arra törekednek, hogy fenntartható maradjon a vállalkozásuk. Jelenleg a vezető kérdés, hogy meddig lehet még emelni az árakat, mit bírnak el a páciensek, és mit bír el a csökkenő betegszámnál a versenytársi környezet.

fatal lány magánklinikán
Időpontot kérnek, de pénzhiány miatt nem mennek el a magyarok a magánrendelésre. Fotó: Getty Images

Magyarországon a lakosság igen magas arányban zsebből fizeti a magánegészségügyi szolgáltatásokat, ám idén megfigyelhető, hogy a háztartások egészségre szánt lehetőségei csökkentek. Ezért minden eddiginél jobban előtérbe került a kérdés: hogyan és miből fizetik a páciensek a szolgáltatásokat?

A látható finanszírozási hiányra reagálva – az egészségpénztári és egészségbiztosítási lehetőség mellett – egyes szolgáltatóknál már a részletfizetést is bevezették. Mindemellett az utóbbi években jellemzővé vált, hogy minden ötödik páciens nem jelenik meg a lefoglalt vizsgálaton. Ez a tendencia a hónap utolsó, anyagi lehetőségekben szűkösebb hetében a legintenzívebb. A folyamatokra válaszként megjelent a szektorban a dinamikus árazás, illetve a bankkártyás időpontfoglalás is.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben c. kiadvány bemutatója 2023. november 10-én pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián lesz, a Nagy Magánpraxisnapon, 9 órától.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati felén tovább csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüt a nap. A nyugati, délnyugati szélvédett részeken viszont néhol tartósan megmaradhat az éjszaka képződött köd. A nyugati harmadot leszámítva többfelé valószínű további havazás, melynek intenzitása napközben fokozatosan csökken. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések az északnyugati irányú szelet, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra