Hol fogy a legjobban a magyar?

Az elmúlt évtizedben az ország bizonyos pontjain 32 százalékkal nőtt az ott lakók száma, és van, ahol 14 százalékkal csökkent. Melyik régióban fogy a legjobban a magyar lakosság?

Talán nem meglepő, hogy elsősorban a főváros környékén nő Magyarországon a lakosság száma, míg a legszegényebb, leszakadó régió lakosainak száma folyamatosan csökken. A belső migráció elsősorban a Pest megyei településeket hozta jó helyzetbe, míg a vidéki kisvárosokban elsősorban a változó mértékű csökkenés a jellemző - írja az Index blogja, a Pénz Beszél.

A magyar népesség fokozatosan csökken és elöregszik. Ennek egyik alapvető oka, hogy a nők idősebb korban és egyre kevesebbet szülnek, és a szülőképes korú nők száma is mind kevesebb. A romló helyzeten ameddőségelleni kezelések is segíthetnének egy keveset, amelyekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Míg a 70-es évek során a járások felében csökkent a népesség, az ezredfordulót követően minden gyarapodó járásra hét olyan jutott, ahol a lakosok száma fogyatkozik. Ennek hátterében két tényező azonosítható be egyértelműen. Az első ok az ország teljes lakosságának 1980 óta tartó folyamatos csökkenése. A másik pedig, hogy a rendszerváltozást követő évtizedekben felerősödött a belső vándorlás a társadalmi és gazdasági erőviszonyok átalakulásának hatására.

Hol nőtt a lakosság?

A népesség belső átrendeződésének egyértelmű győztese a főváros vonzáskörzete, az itteni járások mai napig megőrizték vezető helyüket a népesedési rangsorban.  Az érdi, pilisvörösvári, budakeszi, gödöllői, szigetszentmiklósi járások már a hatvanas évek eleje óta folyamatosan gyarapodnak. Az évtizedek alatt csupán az változott, hogy a beköltözők honnan érkeznek: a rendszerváltást megelőzően a bevándorlók az ország minden tájáról jöttek, majd a kilencvenes években főként a főváros rovására gyarapodott Budapest szűkebb vonzáskörzete. Az ezredfordulót követően növekedett meg ismételten azok aránya, akik az ország más területéről érkeztek az agglomerációba.

Legtöbben a főváros vonzáskörzetébe költöznek
Legtöbben a főváros vonzáskörzetébe költöznek

Kisebb mértékben néhány vidéki település is megélt népességnövekedést, ilyen az osztrák határ és a Balaton környéke, illetve néhány megyei jogú város köré szervezett járás (pl. kecskeméti, szegedi, debreceni, győri járások).

Hol csökkent?

A népességszámot alapvetően két demográfiai tényező határozza meg: a halálozások és a születések, illetve a beköltözések és az elvándorlások aránya. A legutóbbi két népszámlálás között a járások 60 százalékában (105 járásban) mindkét demográfiai tényező negatív.

Az ország teljes területén megtalálhatóak azok a járások, amelyek lakossága az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent. Ilyenek például a letenyei, lenti, csornai vagy vasvári járások a Dunántúlon, illetve a tabi, mezőkovácsházai vagy jánoshalmai járások az ország keleti felében. Ez a demográfiai trend többségében olyan járásokat érint, melyek központja a rendszerváltást követő gazdasági szerkezetváltás során elvesztette korábbi foglalkoztatási súlyát. Ezek közül a legsúlyosabb népességfogyás a szolnoki, a szekszárdi, a zalaegerszegi és a veszprémi járásokban figyelhető meg.


Az ország lakosságának csökkenése a hosszú távú prognózisok szerint is folytatódni fog, ami tovább növeli a demográfiai különbségeket az ország különböző térségei között. A járások túlnyomó többségében tovább folytatódik a fiatalok elköltözése és a lakosság elöregedése, a beköltözők csak néhány térség esetében csillapítják vagy állítják meg a népességfogyást. Az előrejelzések szerint a fővároshoz közeli járások fognak tartósan gyarapodni, ahol a helyben maradó és beköltöző fiatalok gyerekvállalása összeadódik.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt tovább csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag