Ebben az országban a legjobb gyereket nevelni

Tavalyhoz képest nem sok változás történt a toplistán: most is egyértelműen a skandináv országok dominálnak. De vajon mitől annyira klassz északon a családosok élete?

A Pennsylvaniai Egyetem a US News & World Report és a BAV Group szervezettel közösen 2016 óta készíti el a Best Countries nevű jelentést, amiben a világ 73 országát pontozzák 65 szempont szerint. Az eredmények alapján pedig különböző rangsorokat állítanak össze, például hol a legérdemesebb befektetni, hova érdemes egyedül utazni, vagy éppen melyik országban lehet a legjobban gyerekeket nevelni. Utóbbi listán 8 tényezőt vizsgáltak:

  • emberi jogok védelme
  • családbarát intézkedések
  • nemek egyenlősége
  • állampolgárok elégedettsége/boldogsága
  • közbiztonság
  • közoktatás színvonala
  • egészségügyi ellátás minősége
  • bérek eloszlása

"Két gyerek viszi a pénzt, három gyerek hozza" Mi lehet az oka, ha egy nő vagy férfi nem akar szülővé válni? A szülés és népességcsökkenés kérdése a közbeszéd egyik állandó témája, utánajártunk hát, milyen motivációk szerint döntenek a magyarok. Részletek itt!

A dán családoknak a legjobb

A lista élén Dánia végzett, amit az átlagosnál rugalmasabb és hosszabb gyermekgondozási szabadságnak köszönhet. A dánoknál az apának és anyának is jár 52 hét fizetett szabadság a gyerek születése vagy örökbefogadása után, plusz az édesanya a baba érkezésének várható dátuma előtt már 4 héttel szabira mehet. Ez egyedülálló az Európai Unióban. Ezenkívül az országban alacsony a bűnözési ráta, a szociális támogatások viszont magasak.

Dániában mindkét szülőnek jár 52 hét fizetett szülési szabadság. Fotó: iStock
Dániában mindkét szülőnek jár 52 hét fizetett szülési szabadság. Fotó: iStock

Az angolok és az amerikaiak lemaradtak

A második helyet Svédország nyerte el, a dobogó legalsó fokára pedig szintén egy skandináv állam, Norvégia került. Íme a top 10:

1. Dánia

2. Svédország

3. Norvégia

4. Kanada

5. Hollandia

6. Finnország

7. Svájc

8. Új-Zéland

9. Ausztrália

10. Ausztria

Érdekesség, hogy olyan nagy országok, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok nem tudtak bekerülni a legjobbak közé. Előbbi a 11. helyet érdemelte ki a bérek és a politikai helyzet (a brexit okozta bizonytalanság) miatt. Utóbbi pedig a 18. lett, ami nagyrészt a gyakori iskolai lövöldözéseknek tudható be. Magyarország nem szerepelt a listán.

Ahol a legrosszabb gyereket nevelni

A lista legvégén inkább kisebb államokat találni, ahol gyakoriak a harci cselekmények, vagy az állam egyszerűen nem törődik a családok megfelelő ellátásával. Az utolsó tíz helyezett:

63. Vietnám

64. Ghána

65. Tunézia

66. Azerbajdzsán

67. Szaúd-Arábia

68. Jordánia

69. Omán

70. Mianmar

71. Guatemala

72. Libanon

73. Kazahsztán

Forrás: US News

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: