COVID-oltás terhesen: a baba is védetté válik?

A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós nők átadják a védelmet újszülöttjeiknek - állapította meg egy nemrég közzétett új tanulmány.

A Pfizer-BioNTech- és a Moderna-vakcinák hatékonysága a kutatók szerint abban rejlik, hogy képesek a megfelelő antitestek, azaz a koronavírus-fertőzéssel szemben védelmet nyújtó fehérjék termelődését kiváltani. Az azonban eddig kérdéses volt, hogy ezt a védelmet a várandósság idején beoltott édesanyák át tudják-e adni csecsemőiknek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus terhesség, koronavírus várandósság, koronavírus kismamák oltása
A koronavírus ellen beoltott várandós nők átadják a védelmet újszülöttjeiknek. Fotó: Getyy Images

A babáknak is jut az antitestekből

A kutatás során 36 olyan újszülöttet vizsgáltak meg, akik édesanyja a terhesség alatt kapta meg a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna koronavírus elleni vakcináját. A tanulmány megállapította, hogy a csecsemők 100 százalékának volt védő antitestje a születéskor. Az antitestek vagy a fertőzésre adott természetes válasz részeként termelődnek, vagy a vakcinák váltják ki termelődésüket. A kutatócsoport meg tudta különböztetni az újszülöttkori vérben a természetes fertőzésre adott válaszként keletkezett antitesteket a vakcinák hatására keletkezettektől. Ez azért fontos, mert a SARS-CoV-2 vírus elleni természetes antitestválasz sok ember számára nem nyújt kellő védelmet

Az új koronavírus idővel a náthavírushoz hasonlóvá szelídülhet.

A New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Kara kutatóinak vezetésével a tanulmány szerzői a terhességük második felében teljesen beoltott anyák köldökzsinórvérében figyelték meg a legmagasabb antitestszintet. Ez igazolja, hogy a beoltott kismamák átadják újszülöttjeiknek az immunitást. Ha a csecsemők antitestekkel születnek, az megvédheti őket életük első néhány hónapjában, amikor a legérzékenyebbek a fertőzésekre - hívta fel a figyelmet Ashley S. Roman, az egyetem szülészeti és nőgyógyászati professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A várandósok alig ötöde kéri az oltást

Az amerikai járványügyi központ (CDC) legújabb adatai szerint egyébként a várandós nőknek mindössze 23 százaléka kapott COVID-19 elleni védőoltást az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van a várandósság idején beadott vakcinák biztonságosságára. Talán ezek az eredmények még több terhes nőt ösztönöznek majd arra, hogy beoltassák magukat - saját és babájuk egészsége érdekében.

Csökkentheti-e a COVID-19 elleni védőoltás a termékenységet? Ajánlott-e várandósként beoltatnunk magunkat? Megvédi-e a magzatot a terhesség alatt beadatott vakcina? Megkaphatjuk-e az oltást, ha még szoptatunk? A legfontosabb kérdésekre adott szakértői válaszok egy helyen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció