Befolyásolja a kislányok pályaválasztását a babázás

Azok a kislányok, akik többet Barbie-znak, úgy gondolják, kevesebb karrierlehetőség közül választhatnak és korlátozottabbnak látják a helyüket a világban, mint a fiúk.

Aurora M. Sherman, az Oregon State University pszichológus kutatója szerint a népszerű baba komolyan befolyásolhatja azt, hogyan látja saját magát egy kislány és arra is hatással van, milyen jövőt képzel el magának.
Az eddigi kutatások elsősorban a babák külsejére vonatkoztak, vagyis arra, hogyan befolyásolja a Barbie-külső a lányok önbecsülését és szépségről alkotott elképzeléseit. A mostani kutatás azt igyekezett feltárni, hogy miként befolyásolja a baba a kislányok jövőképét, különösen azt, hogy milyen karriert választhatnak maguknak.

A 4 és 7 év közötti lányokat véletlenszerűen három csoportba osztották: az első csoport tagjai divatos ruhába és magas sarkú cipőbe öltöztetett Barbie-val játszhattak, a másik csoportba orvos-Barbie-t kaptak (fehér köpennyel, sztetoszkóppal), a harmadik csoportba sorolt lányok pedig egy "semleges" külsejű, de egyértelműen nőies játékkal foglalkozhattak (a játék egy USA-ban népszerű figura, a Krumplifej egy változata).

Néhány percnyi játék után egy szakember kérdéseket tett fel a lányoknak 10 különböző foglalkozással kapcsolatban (ezek közül 5 hagyományosan női, míg 5 hagyományosan férfi foglalkozás volt). Arra voltak kíváncsiak, hogy a lányok meg tudnának-e felelni ezekben a munkakörökben, illetve arra, hogy fiúk milyen foglalkozásokat választhatnának ezek közül.

A Barbie-val játszó lányok úgy gondolták, kevesebb karrier való nekik, mint a fiúknak, míg a Krumplifejjel játszó lányok válaszaiból az derült ki, hogy ugyanannyi foglalkozást tartanak a lányoknak és a fiúknak elfogadhatónak.

Hogyan hatnak a játékok a gyerekekre? Létezik a Barbie-hatás?

Hogyan hatnak a játékok a gyerekekre? Létezik a Barbie-hatás?Dr. Sherman szerint egy játék nem változtatja meg alapjaiban azt, hogy milyen foglalkozást választ magának egy gyerek, hiszen a fejlődés nagyon komplex folyamat. De azzal mindenképpen szembe kell nézni, hogy a túlságosan nőies vagy férfias játékok (mint a divatos babák vagy az akciófigurák) igenis befolyásolhatják, mit gondol egy gyerek a saját jövőjéről.

"A legfontosabb, hogy a szülők ne egyféle játékot adjanak a gyerekeknek, adjanak nekik választási lehetőséget" - mondta dr. Sherman, majd hozzátette: mindenképpen további kutatásokat terveznek, hogy kideríthessék, vannak-e egyéni különbségek a Barbie-hatás szempontjából, azaz vannak-e olyan kislányok, akik fogékonyabbak a babák közvetítette üzenetekre.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag