Az iskolakezdés ennyibe is kerülhet

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani - derült ki a Vatera saját felhasználói körében végzett felméréséből.

Négy immunerősítő tipp iskolakezdésre - kattintson ide!

A válaszok alapján elmondható, hogy csak minden tizedik család hozza ki 10 ezer forint alatti összegből a kötelező iskolaszer-vásárlást, és ugyanennyien vannak azok is, akik több mint 40 ezer forintot áldoznak rá. Az arányok egybevágnak az online piactér két évvel ezelőtti hasonló kutatásának eredményével, tehát a szülők stabilan ugyanazt az összeget szánják az évkezdésre.

iskola, iskolakezdés, iskolaszer-vásárlás, költségek, családi kassza,
Hamarosan becsengetnek, de sokan az utolsó pillantra hagyják a vásárlást. Fotó: 123rf

Sokan vásárolnak online

A beszerzendő eszközök negyedét a családok interneten vásárolják meg. A legtöbben - a vásárlók 39 százaléka - uzsonnásdobozt és kulacsot vesz online. Ezt követi 37 százalékkal a mágnes- vagy parafatábla, majd 36 százalékkal a tornazsák és az iskolatáska. A válaszadók több mint fele - 56 százaléka - a nyár elejétől folyamatosan, vagy a szünidő közepén szerzi be a listán szereplő cikkeket, 44 százalék viszont az utolsó pillanatra hagyja a bevásárlást.

Új és használt

A Vaterán augusztus és november között átlagosan 22 százalékkal nő a beiskolázáshoz köthető termékek eladása az azt megelőző időszakhoz képest. A családok 76 százaléka inkább az új dolgokat keresi, a 2018-as eladási statisztikák alapján azonban 86 százalékuk használt termékeket is vásárol az iskolakezdési időszakban.

Iskolakezdés előtt egyre többen adják el feleslegessé vált holmijaikat. Míg 2017-ben a válaszadók negyede próbálta értékesíteni a már nem szükséges eszközöket, a friss kutatás szerint már a családok harmada tesz így. Két éve csak 70 százalékuk, idén már 78 százalékuk hirdet még használható iskolatáskát , de szívesen tesznek szert extra bevételre a tornaórához kapcsolódó felszerelések (57 százalék), illetve régi tolltartók (38 százalék) eladásából is - olvasható a közleményben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: