Abortusztablettát adott egy bántalmazott nőnek, lecsukhatják

Abortusztablettákat küldött egy lengyel aktivista egy nőnek, aki egy bántalmazó kapcsolatban esett teherbe, ezért segítséget kért. Az aktivistát "abortusz végrehajtásának illegális segítésével" vádolják, és akár három év börtönt is kaphat érte.

Hamarosan a bíróság elé áll Justyna Wydrzyńska. Ő az a lengyel aktivista, aki 2020 februárjában abortusztablettákat küldött egy bántalmazó kapcsolatban élő terhes nőnek, akinek férje megakadályozta, hogy Németországban elvégeztesse a terhességmegszakítást. Lengyelországban ugyanis a nagyon szigorú törvények miatt erre már szinte semmilyen indokkal nincsen lehetőség. Az esetről a The Guardian is beszámolt.

zaklatott nő
Abortusztablettát adott egy bántalmazott nőnek, lecsukhatják az aktivistát.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Segíteni akart, de bajba került miatta

Az abortusszal kapcsolatos, tavaly januárban életbe léptetett új szabályok gyakorlatilag ellehetetlenítették, hogy a lengyel nők legális és biztonságos terhességmegszakításban részesülhessenek országukban. Létezik azonban egy aktivistacsoport, az Aborcyjny Dream Team (ADT), akik a hozzájuk forduló, kétségbeesett nőket összekötik olyan külföldi szervezetekkel, amelyek postán abortusztablettát tudnak küldeni a nem kívánt terhesség megszakításához. Ez a tevékenységi mód kellőképpen védi az ADT-t, hiszen így nem tudják megvádolni őket azzal, hogy közvetlenül részt vesznek a tiltott terhességmegszakításban, tehát eljárást sem indíthatnak ellenük.

"Abortuszom volt. Nem érzem magam szörnyetegnek."

Justyna Wydrzyńska esetében azonban az okozta a galibát, hogy az aktivista maga küldte el a nála lévő tablettákat egy hozzá forduló terhes nőnek. A nő azért kért segítséget, meg az őt rendszeresen bántalmazó párja megtiltotta neki a külföldi abortuszt, a koronavírus-járvány miatt pedig kérdéses volt, hogy a lengyel posta végül kézbesíti-e időben a terhessége 12. hetében járó nőnek. Az aktivista azzal magyarázta tettét, hogy korábban már ő is volt hasonló helyzetben, ezért nem mérlegelte a kockázatokat. Egyedül azt tartotta szem előtt, hogy minél előbb segítsen a bajba jutott nőnek.

Három év börtön lehet a vége

A történet vége az lett, hogy a bántalmazó férj megtudta, hogy a felesége abortusztablettákat kapott levélben, ezért kihívta a rendőröket. Az érintett nő így nem tudta bevenni a gyógyszert, de a stressz hatására végül elvetélt. Több mint egy év elteltével a rendőrök megkeresték az aktivistát, elkobozták a nála lévő abortusztablettákat, valamint elvették a nő és gyermekei számítógépeit is. Egyébként a lengyel aktivista lesz az első, akit bíróság elé állítanak a szigorú abortusztörvény megszegése miatt. Justyna Wydrzyńska - aki már több mint 15 éve segíti a nőket a nem kívánt terhességünk megszakításához - akár három év börtönt is kaphat.

Az ADT mindeközben azon dolgozik, hogy ráirányítsa a világ figyelmét arra az igazságtalanságra, ami Lengyelországban folyik abortuszügyben. "Ez a törvény annyit tesz, hogy elszigeteli azokat, akik abortuszt szeretnének. A nem kívánt terhességet viselő nők így azt érzik, egyedül vannak, senkire sem számíthatnak. De mi meg akarjuk mutatni nekik, hogy ez nem így van" - hangsúlyozta Kinga Jelińska, aki szintén az aktivistacsoport tagja.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)