A nehéz gyerekkor előnyei

Rengeteg olyan tanulmány készült, amely a nehéz gyerekkor negatív következményeit bizonyította. Kutatók egy csoportja most azonban inkább azt vizsgálta, milyen pozitív hozadékai lehetnek annak, ha valaki nem úgy töltötte életének első éveit, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Ennyi gyereknek teszik tönkre a gyerekkorát Világszerte minden negyedik gyereknek tönkreteszik a gyerekkorát - állítja a Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket) gyerekvédelmi szervezet. Részletek itt .

A szakemberek célja az volt, hogy rávilágítsanak: sok jót hozhatunk ki a rossz tapasztalatokból is, de csak akkor, ha felismerjük, hogyan válhatnak hasznunkra az élményeink. Lássuk, milyen előnyei lehetnek a nehéz gyerekkornak!

Kreativitás

Kaliforniai tudósok 234 művészeti területen dolgozó embert vizsgáltak meg, az alanyok között zenészek, táncosok, színészek, divattervezők és énekesek is voltak. Attól függően, hogy kinek mennyire volt nehéz a gyerekkora, három csoportra osztották őket. Kiderült, hogy azok, akik a harmadik csoportba kerültek, hajlamosabbak a szorongásra , a szégyenkezésre, ugyanakkor negatív tapasztalataik miatt teljes mértékben át tudták adni magukat a művészetnek, a kreatív folyamatoknak. Tulajdonképpen a művészet ruházta fel őket azzal az erővel, aminek segítségével jobbá tehették az életüket, hangsúlyozták az eredmények alapján a szakemberek.

Ian Morgan Cron pszichológus azt mondja: a gazdag fantáziavilág különleges gondolkodásmóddal párosul. "Azok, akik sokat szenvedtek gyerekkorukban, jobban kommunikálnak másokkal, és a személyiségük is összetettebb" - így a szakember.

Alkalmazkodási és asszociációs képesség

Ha egy gyermek nehéz körülmények között nő fel, a pszichéje kénytelen alkalmazkodni a folyamatos stresszhez. Ennek szerencsére nemcsak negatív, hanem pozitív hozadékai is lehetnek: az érintett könnyen adaptálódik a változásokhoz, és bármilyen helyzetben feltalálja magát. Bruce Ellis, a Utahi Egyetem pszichológia professzora szerint a jelenséget kognitív rugalmasságnak hívják: lényege, hogy az érintett rendkívül egyszerűen meg tudja különböztetni a fontos dolgokat a kevésbé fontosaktól, és képes csak arra koncentrálni, amire kell.

Jean Marie Bianchi pszichoterapeuta azt hangsúlyozza, hogy a kiszámíthatatlan, bizonytalan körülmények asszociatív gondolkodásmóddal ruházzák fel a gyerekeket. Azonnal észreveszik a különféle tárgyak és események közötti összefüggéseket, és a lehetséges történések minden változatát logikusan át tudják gondolni.

A szakemberek állításait különféle tesztek is bizonyítják. Az egyikben például 2 játékos vett részt, akik rossz utasításokat kaptak egy számítógépes játék használatához. Az egyik alany jó körülmények között nőtt fel, ő a leírtak szerint cselekedett, és egy idő után belezavarodott a dologba - ahhoz szokott hozzá ugyanis, hogy mindig követni kell a szabályokat. A másik résztvevőnek nehéz gyerekkora volt, így nem félt kockáztatni és új megoldásokat keresni; tisztában volt azzal, hogy az előírások a helyzettől függően változhatnak.

A nehéz gyerekkornak vannak előnyei is
A nehéz gyerekkornak vannak előnyei is. Fotó: iStock

A veszély felismerése

A noradrenalin vagy norepinefrin stresszhormonként az agynak azt a részét érinti, amely a figyelmet és a válaszreakciókat ellenőrzi: a többi között akkor termelődik, amikor valamilyen váratlan vagy veszélyes dologgal találkozunk, így segít felismerni a közelgő fenyegetést. Ian Robertson klinikai pszichológus és neurobiológus kutatása szerint a norepinefrin mérsékelt mennyiségben pozitív hatással van az agyra - javítja a memóriát és a tanulási képességet. A nehéz gyerekkor pozitív hozadéka lehet a norepinefrin hatékonyabb termelődése, az érintettek ugyanis gyorsabban felismerik a veszélyeket, mint mások, és azonnal elkezdenek töprengeni azon, hogyan tudnák elkerülni a bajt.

Kiváló memória, empátia

Chiraag Mittal, a Texasi Egyetem kutatója vizsgálatai során a következő eredményekre jutott: a nem éppen ideális környezetben felnőtt gyerekeknek sokkal jobb a memóriájuk a megszokottnál. Ráadásul nagyon gyorsan fejlődik: a régi, haszontalan információk, ha szükséges, azonnal átadják a helyüket a friss, remekül hasznosítható tényeknek, tudásnak. Az azonban nem tagadható, hogy a sokat szenvedettek nem felejtik el a rossz élményeket, és azokat a személyeket, akik nem megfelelően bántak velük. Ezek segítenek nekik abban, hogy a jövőben hatékonyabban tudják megvédeni magukat.

Szintén pozitív felfedezés, hogy a nehéz gyerekkor fejleszti az empátiát, az érintettek képesek megérteni mások érzéseit: egyetlen pillantásból tudják, mi zajlik az emberek lelkében, így mindig hasznos segítséget tudnak nyújtani.

+ Egy jó tanács

A nehéz gyerekkor sokakra béklyóként nehezedik. Az érintettek mindennapjai úgy telnek, hogy egyre csak arra várnak, mikor történik valami rossz, és nem hisznek abban, hogy jobbra fordulhat a sorsuk. Ian Morgan Cron szerint azonban meg kell tanulni nem saját magunkat hibáztatni a traumák miatt, és mindig a pozitív dolgokra összpontosítani.

"Van erre egy remek módszerem. Az egyik csoportterápia során megkértem az egyik betegemet, mondja el az életét öt percben úgy, hogy mindenki megértse: ő az áldozat. Később azt mondtam neki, tegye meg ugyanezt, de úgy, hogy elbeszéléséből az derüljön ki: ő a hős. A beteg először nem hitte el, hogy ez lehetséges. A feladat tehát egyszerű: ne felejtkezzünk el a korábbi élményeinkről, de próbáljunk elvonatkoztatni, és a szépet észrevenni az életben."

Forrás: brightside.me

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)