A jó házasság elképesztő hatásai

HáziPatika

A jó házasságnak igen kedvező hatásai vannak a benne élők egészségére. Különösen az évtizedeken keresztül működő kapcsolatok befolyásolják pozitívan a házastársak fizikai és mentális állapotát.

Összességében a jó házasság fokozza az egészséget, hiszen ha valakit szeretünk, akkor ez arra ösztönöz bennünket, hogy próbáljuk megtartani jó egészségben - mondja Christine Proulx, a Missouri Egyetem professzora. A házasság fontos közösségi támogatást is nyújt, ami megmagyarázhatja a kutatási eredményeket, amelyek szerint a házaspárok nagyobb valószínűséggel élik túl a rákot, és kevésbé valószínű, hogy kialakul náluk a demencia, vagy hogytüdőgyulladásmiatt kórházba kerülnek. A részletesebb tanulmányok azt mutatják, hogy a házasság és az egészségügy kapcsolata más a férj és a feleség számára, és ez néha váratlan módon mutatkozik meg. "A férfiak számára a házasság minősége kevésbé fontosnak tűnik, de csak a jó házasság hat pozitívan egy nő egészségére" - közölte Hui Liu szociológus, a Michigani Állami Egyetem kutatója. Hogyan befolyásolhatja tehát a házasság az életminőséget?

házastársak
Egy hosszú házasságban még a veszekedés is javíthat az egészségen

Az évtizedek óta tartó házasság

A házaspárok biológiailag hasonlóvá válhatnak idős korukra. Két tanulmány is rámutatott ezekre a hasonlóságokra a hosszú időn keresztül együtt élő pároknál, beleértve a vesefunkciót, a koleszterinszintet, a markolás erősségét, a napi feladatoknál megmutatkozó nehézségeket és a depressziót. A Michigan Egyetem kutatói több mint 1500 idősebb házaspárt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy sokukat biológiai szinkronban találtak a vértesztek markerei alapján. A Brit Columbiai Egyetem és a Pennsylvaniai Állami Egyetem pedig korábban mintegy 1700 olyan amerikai házaspárt vizsgált meg, amely több mint negyven éve házasodott össze, és úgy találták, hogy a párok kezdik tükrözni egymás érzelmi és testi állapotát idős korukra, azaz e házaspárok érzelmileg és fizikailag is függővé válhatnak egymástól.

Ha egyikük depressziós

A házastárs depressziója növelheti a krónikusfájdalomkockázatát. Az Edinburgh-i Egyetem tanulmánya több mint 100 ezer brit ember vizsgálata alapján megállapította, hogy míg a krónikus fájdalmat részben egy személy genetikája okozza, partnere mentális egészsége is szerepet játszik benne. A depressziós házastársak ápolása hozzájárulhat a társak fájdalmainak kialakulásához, állítják a kutatók, de úgy tűnik, hogy vannak olyan külső tényezők is, mint az étrend és más szokások, amelyekben a pár osztozik.


A zsémbes feleség

Lehet, hogy a folyton zsörtölődő felségnek köszönetet kellene mondaniuk a férjeknek! Az asszony piszkálódása ugyanis lelassíthatja a cukorbetegség kialakulását és elősegítheti, hogy a férj betartsa a doktor előírásait. Sajnálatos, de fordítva nem működik ez a hatás. A Michigani Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a kellemetlen házastárs javíthatja a férje egészségét még akkor is, ha az állandó súrlódás a kapcsolatot feszültté teszi. A férfiak számára a zsémbelés gondoskodást jelent, de a nőknek a zaklatás csak zaklatás. Csak a jó házasságoknál tudták kimutatni, hogy a cukorbetegség kockázata alacsonyabb a nőknél - mondja Hui Liu szociológus, vezető kutató.

Ha a házastársa optimista

Michigani kutatók arra is rájöttek, hogy az optimista házastárs mellett nagyobb az esély a jobb egészségre. A tanulmány négy éven át közel 2000 idősebb házaspárt követett. Azok a párok, amelyeknél az egyik fél pozitívan tekintett az életre, kevesebb krónikus betegséget - például cukorbetegséget vagy ízületi gyulladást - tapasztaltak, mint akiknek a partnerei nem voltak optimisták. Az optimista párok mobilabbak voltak, és jobban működtek a motoros készségeik is.

Aki sokat vitatkozik

Minden kapcsolatban vannak viták, de a vita módja megbetegítheti a másikat. Ha hangos és dühkitörésekkel terhelt viták zajlanak egy házasságban, akkor vigyázni kell a szívproblémákra és a magas vérnyomásra. Aki hajlamos rá, hogy csendesen és precíz érvekkel ostromolja partnerét, a Berkeley és a Northwestern Egyetem kutatása szerint nyakfájdalommal számolhat a megmerevedő izmok és a rossz hát miatt.

A társadalomtudósok már korábban is megállapították, hogy a házasok boldogabbak, de az ok-okozati összefüggést nem sikerült pontosan tisztázni: a házasság okoz-e boldogságot vagy a boldogabb emberek házasodnak nagyobb eséllyel? Az újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy inkább a házasság hoz boldogságot és elégedettséget az ember életébe, főként a legstresszesebb időszakokban, így az életközépi válság során. Részletek!

Ha a partner edzi a testét

A jó példa ragadós, legalább is a testmozgás esetében, mert ebben a társak jelentős befolyást gyakorolnak a másikra, hogy kövessék a példájukat a Johns Hopkins Egyetem kutatása szerint. Amikor a feleség többet kezd el mozogni, a férjek 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel növelik a fizikai tevékenységüket. Amikor a férjek kezdenek többet edzeni, a feleségük 40 százalékkal nagyobb eséllyel csatlakozik.

Ha a házastárs diétázik

Van néhány kihívás, amelyet nem szabad együtt csinálni. Ilyenek a diéták. A Coloradói Állami Egyetem tanulmánya 50 túlsúlyos pár életét vizsgálta meg. Azok, akik úgy döntöttek, hogy együtt étkeznek, nehéz időket éltek meg a kutatási jelentés szerint. Az egyik partner sikere ugyanis visszaszoríthatja a másik partnert, aki ezután kevésbé lesz sikeres az étkezési szokásai ellenőrzésében.

Ha a társnak egészségi problémái vannak

Az egyik házastárs rossz szokásai alááshatják a másik egészségét. A McGill Egyetem kutatói hat nemzetközi tanulmányt elemeztek, amely összesen 75 ezer párt érintett. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegek házastársainál a betegség kialakulásának kockázata 26 százalékkal volt magasabb, és nagyobb volt a kockázatuk a prediabéteszre is, valószínűleg a rossz étkezési szokások és az elégtelen testmozgás miatt. Az eredményeknek - állítják a kutatók - arra kell indítaniuk az orvosokat, hogy a cukorbetegek házastársát is vizsgálják meg, illetve kérdezzék ki egészségre ható szokásairól.

Aki a gondozó szerepét játssza

Nem meglepő, hogy egy egészségi válság vagy az egyik partnernél jelentkező jelentős krónikus egészségi probléma hatással lesz a másik egészségére - mondta Cheryl Rampage, a Northwestern Egyetem pszichológusa. Egy tanulmány szerint a stroke-nak különösen hosszú távú hatásai vannak. A stroke-túlélők gondozásának hatása nemcsak az első években, de akár hét évvel később is ronthatja a gondozó házastársának szellemi és fizikai egészségét.

Forrás: aarp.org

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag