A jó házasság elképesztő hatásai

A jó házasságnak igen kedvező hatásai vannak a benne élők egészségére. Különösen az évtizedeken keresztül működő kapcsolatok befolyásolják pozitívan a házastársak fizikai és mentális állapotát.

Összességében a jó házasság fokozza az egészséget, hiszen ha valakit szeretünk, akkor ez arra ösztönöz bennünket, hogy próbáljuk megtartani jó egészségben - mondja Christine Proulx, a Missouri Egyetem professzora. A házasság fontos közösségi támogatást is nyújt, ami megmagyarázhatja a kutatási eredményeket, amelyek szerint a házaspárok nagyobb valószínűséggel élik túl a rákot, és kevésbé valószínű, hogy kialakul náluk a demencia, vagy hogy tüdőgyulladás miatt kórházba kerülnek. A részletesebb tanulmányok azt mutatják, hogy a házasság és az egészségügy kapcsolata más a férj és a feleség számára, és ez néha váratlan módon mutatkozik meg. "A férfiak számára a házasság minősége kevésbé fontosnak tűnik, de csak a jó házasság hat pozitívan egy nő egészségére" - közölte Hui Liu szociológus, a Michigani Állami Egyetem kutatója. Hogyan befolyásolhatja tehát a házasság az életminőséget?

házastársak
Egy hosszú házasságban még a veszekedés is javíthat az egészségen

Az évtizedek óta tartó házasság

A házaspárok biológiailag hasonlóvá válhatnak idős korukra. Két tanulmány is rámutatott ezekre a hasonlóságokra a hosszú időn keresztül együtt élő pároknál, beleértve a vesefunkciót, a koleszterinszintet , a markolás erősségét, a napi feladatoknál megmutatkozó nehézségeket és a depressziót. A Michigan Egyetem kutatói több mint 1500 idősebb házaspárt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy sokukat biológiai szinkronban találtak a vértesztek markerei alapján. A Brit Columbiai Egyetem és a Pennsylvaniai Állami Egyetem pedig korábban mintegy 1700 olyan amerikai házaspárt vizsgált meg, amely több mint negyven éve házasodott össze, és úgy találták, hogy a párok kezdik tükrözni egymás érzelmi és testi állapotát idős korukra, azaz e házaspárok érzelmileg és fizikailag is függővé válhatnak egymástól.

Ha egyikük depressziós

A házastárs depressziója növelheti a krónikus fájdalom kockázatát. Az Edinburgh-i Egyetem tanulmánya több mint 100 ezer brit ember vizsgálata alapján megállapította, hogy míg a krónikus fájdalmat részben egy személy genetikája okozza, partnere mentális egészsége is szerepet játszik benne. A depressziós házastársak ápolása hozzájárulhat a társak fájdalmainak kialakulásához, állítják a kutatók, de úgy tűnik, hogy vannak olyan külső tényezők is, mint az étrend és más szokások, amelyekben a pár osztozik.

A zsémbes feleség

Lehet, hogy a folyton zsörtölődő felségnek köszönetet kellene mondaniuk a férjeknek! Az asszony piszkálódása ugyanis lelassíthatja a cukorbetegség kialakulását és elősegítheti, hogy a férj betartsa a doktor előírásait. Sajnálatos, de fordítva nem működik ez a hatás. A Michigani Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a kellemetlen házastárs javíthatja a férje egészségét még akkor is, ha az állandó súrlódás a kapcsolatot feszültté teszi. A férfiak számára a zsémbelés gondoskodást jelent, de a nőknek a zaklatás csak zaklatás. Csak a jó házasságoknál tudták kimutatni, hogy a cukorbetegség kockázata alacsonyabb a nőknél - mondja Hui Liu szociológus, vezető kutató.

Ha a házastársa optimista

Michigani kutatók arra is rájöttek, hogy az optimista házastárs mellett nagyobb az esély a jobb egészségre. A tanulmány négy éven át közel 2000 idősebb házaspárt követett. Azok a párok, amelyeknél az egyik fél pozitívan tekintett az életre, kevesebb krónikus betegséget - például cukorbetegséget vagy ízületi gyulladást - tapasztaltak, mint akiknek a partnerei nem voltak optimisták. Az optimista párok mobilabbak voltak, és jobban működtek a motoros készségeik is.

Aki sokat vitatkozik

Minden kapcsolatban vannak viták, de a vita módja megbetegítheti a másikat. Ha hangos és dühkitörésekkel terhelt viták zajlanak egy házasságban, akkor vigyázni kell a szívproblémákra és a magas vérnyomásra. Aki hajlamos rá, hogy csendesen és precíz érvekkel ostromolja partnerét, a Berkeley és a Northwestern Egyetem kutatása szerint nyakfájdalommal számolhat a megmerevedő izmok és a rossz hát miatt.

A társadalomtudósok már korábban is megállapították, hogy a házasok boldogabbak, de az ok-okozati összefüggést nem sikerült pontosan tisztázni: a házasság okoz-e boldogságot vagy a boldogabb emberek házasodnak nagyobb eséllyel? Az újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy inkább a házasság hoz boldogságot és elégedettséget az ember életébe, főként a legstresszesebb időszakokban, így az életközépi válság során. Részletek!

Ha a partner edzi a testét

A jó példa ragadós, legalább is a testmozgás esetében, mert ebben a társak jelentős befolyást gyakorolnak a másikra, hogy kövessék a példájukat a Johns Hopkins Egyetem kutatása szerint. Amikor a feleség többet kezd el mozogni, a férjek 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel növelik a fizikai tevékenységüket. Amikor a férjek kezdenek többet edzeni, a feleségük 40 százalékkal nagyobb eséllyel csatlakozik.

Ha a házastárs diétázik

Van néhány kihívás, amelyet nem szabad együtt csinálni. Ilyenek a diéták . A Coloradói Állami Egyetem tanulmánya 50 túlsúlyos pár életét vizsgálta meg. Azok, akik úgy döntöttek, hogy együtt étkeznek, nehéz időket éltek meg a kutatási jelentés szerint. Az egyik partner sikere ugyanis visszaszoríthatja a másik partnert, aki ezután kevésbé lesz sikeres az étkezési szokásai ellenőrzésében.

Ha a társnak egészségi problémái vannak

Az egyik házastárs rossz szokásai alááshatják a másik egészségét. A McGill Egyetem kutatói hat nemzetközi tanulmányt elemeztek, amely összesen 75 ezer párt érintett. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegek házastársainál a betegség kialakulásának kockázata 26 százalékkal volt magasabb, és nagyobb volt a kockázatuk a prediabéteszre is, valószínűleg a rossz étkezési szokások és az elégtelen testmozgás miatt. Az eredményeknek - állítják a kutatók - arra kell indítaniuk az orvosokat, hogy a cukorbetegek házastársát is vizsgálják meg, illetve kérdezzék ki egészségre ható szokásairól.

Aki a gondozó szerepét játssza

Nem meglepő, hogy egy egészségi válság vagy az egyik partnernél jelentkező jelentős krónikus egészségi probléma hatással lesz a másik egészségére - mondta Cheryl Rampage, a Northwestern Egyetem pszichológusa. Egy tanulmány szerint a stroke-nak különösen hosszú távú hatásai vannak. A stroke-túlélők gondozásának hatása nemcsak az első években, de akár hét évvel később is ronthatja a gondozó házastársának szellemi és fizikai egészségét.

Forrás: aarp.org

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: