A gyerekre is kihat a munkahelyi stressz

Minél több munkahelyi stressz éri a szülőket, annál nagyobb az esélye, hogy a gyerekek egészségtelenül étkezzenek - állítják amerikai kutatók.

"Ki gondolta volna, hogy a gyerekek táplálkozási szokásaira hatással van az, hogy milyen problémáik vannak a szülőknek a munkahelyükön?" - teszi fel a kérdést Katherine Bauer, a Temple Egyetem Elhízás-kutatási Központjának munkatársa, aki még a Minnesota Egyetemen végezte el a mostani kutatás alapját adó felmérését.

Bauer és kollegái összesen 3700 közép-nyugati, városias környezetben élő szülő részvételével készítették el kutatásukat. A résztvevő édesapák 64 és az édesanyák 46 százaléka dolgozott teljes munkaidőben a kutatás idején.

A kutatási eredmények szerint ezek az anyák sokkal kevesebbet főztek, több gyorsételt vittek haza és inkább arra ösztönözték gyerekeiket, hogy egyenek egészségtelen ételeket, mint azok, akik nem, vagy csak félállásban dolgoztak. A stresszes szülők családjaiban ezen kívül sokkal kevesebb gyümölcs és zöldség fogyott, mint a nyugodtabb körülmények között élőknél.

Az apák foglalkoztatottsága nem volt hatással a gyerekek étkezési szokásaira, csupán annyiban, hogy az elfoglalt apák sokkal kevesebbet segédkeztek a főzésben, mint azok, akik csak félállásban, vagy egyáltalán nem dolgoztak. Az anyák minden esetben több időt töltöttek a konyhában, mint az apák, beosztástól függetlenül. A leginkább stresszes édesanyák heti átlagban négyszer főztek a családjuknak, míg a legkevésbé stresszesek öt és félszer. A stresszes apák heti 4,1-szer ehettek házi kosztot, míg a kevésbé stresszesek 5,7-szer.

"Ezek az eredmények egyáltalán nem meglepőek - nyilatkozta Dr. Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem étkezéstudományi szakértője - A munkahelyi stressz az egész életvitelünket befolyásolhatja, miért lenne kivétel az étkezés? A legjobb megoldás, ha az egész családi kiveszi a részét a bevásárlásból, a hozzávalók előkészítéséből és a főzésből."

"A hűtőt töltsük fel mélyhűtött zöldségekkel, sovány húsokkal és más hozzávalókkal, amikből bármikor gyorsan, egyszerű, de finom ételt készíthetünk, akár egy fárasztó munkanap után is. Jó, ha a gyerekeket is megtanítjuk rá, hogyan főzhetnek meg egy-két egyszerűbb fogást, így biztosak lehetünk benne, hogy nem a mi nyakunkba szakad az egész háztartás a stresszes munkanap után."

A kutatás részletes leírása a című szaklap legfrissebb számában olvasható.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)