A dicséret ezért jobb a büntetésnél

A dicséret jobb viselkedésre és nagyobb figyelemre ösztönzi a diákokat, mint a büntetés - állapította meg egy új amerikai kutatás.

A kutatók három évet töltöttek 2536 amerikai diák osztálytermi viselkedésének megfigyelésével. A gyerekek életkora óvodástól 12 éves korig terjedt. A frissen publikált tanulmány szerint a gyerekek 20-30 százalékkal jobban figyeltek az órán, ha a tanárok többször dicsérték, mint szidták őket.

dicséret, büntetés, diákok, teljesítmény, motiváció, ösztönzés,
dicséret, büntetés, diákok, teljesítmény, motiváció, ösztönzés,

Ennyit számít a dicséret

A kutatócsoport összesen 151 osztályba ült be. Az osztályok felében a tanárok a CW-FIT elnevezésű viselkedésfejlesztési programban dolgoztak. A programban a diákoknak elmondják, hogy milyen viselkedést várnak el tőlük az órákon, és ha eszerint dolgoznak, jutalmazzák őket. A többi osztályban a megszokott eszközökkel fegyelmezték a gyerekeket.

Kiderült, miért utáljuk a tanulást - kattintson ide!

A kutatás megállapította, hogy a dicséret és a megrovás aránya összefüggésben áll a diákok órai koncentrációjával. Tehát minél többször dicsérte és minél kevesebbszer szidta a gyerekeket a tanár, annál jobban figyeltek rá vagy a feladataikra. A dicsérettel ösztönzött diákok 20-30 százalékkal jobban viselkedtek és dolgoztak az órákon, mint azok, akiknek a legkevesebb dicséretben volt részük a szidásokkal szemben. Ezt az összefüggést mindkét vizsgált osztálycsoportban megfigyelték.

"Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a tanárok gyakran hajlanak arra, hogy a rossz viselkedésért megszidják a gyerekeket, és ez többször fordul elő, mint hogy megdicsérnék őket a jó viselkedésért. Ez aztán rossz hatással van az osztály és az egyes diákok viselkedésére is" - magyarázta Paul Caldarella, a Brigham Young Egyetem kutatója. "A dicséret a tanár egyik visszajelzése, és a diákoknak szükségük van erre, hogy megértsék, milyen viselkedést várnak tőlük és milyen viselkedést jutalmaz a tanár" - fűzte hozzá.

A dicséret hatékony eszköz

A kutatás szerint a diákok koncentrációja akkor is elérte a 60 százalékot, ha a dicséret és a szidás aránya egyforma volt. Ha pedig a gyerekek dupla annyi dicséretet kaptak, mint szidást, még jobban alakult a helyzet az osztályban. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a dicséret hatékony eszköz a tanár arzenáljában: arra ösztönzi a gyerekeket, hogy jobban dolgozzanak - különösen azokat, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek vagy gyakran rendetlenkednek órán.

Korábbi tanulmányok azt is igazolták, hogy összefügg a gyerekek órán eltöltött ideje a tanulásban nyújtott előmenetelükkel. Ez alapján a dicséret a tanulást is segíti, és azt is, hogy a diákok jobb eredményeket érjenek el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső