Rendszeres testmozgás = jobb alvás

A testmozgás és az alvás összefüggéseit kutatta egy korábbi vizsgálat, amelyet csaknem 430 ezer felnőtt bevonásával végeztek.

Melyik sporttól alszunk jobban?

A kutatásban résztvevőknek 10 különböző mozgásformát kellett kipróbálniuk, majd beszámolniuk arról, hogyan aludtak az éjjel . Kiderült: az aerobik, a biciklizés , a kertészkedés, golfozás, futás, súlyemelés és a jóga gyakorlása vezetett a legjobb alvásciklushoz, állítja a kutatás. Még azok is jobban aludtak éjjel, akik csak egy sétát tettek a nap folyamán, mint azok, akik semmilyen aktív tevékenységet nem végeztek. Azért az alvásminőség jelentős javulásához egy sétánál nagyobb erőfeszítésre van szükség.

Miért kell 10 órakor lefeküdni? Az, hogy mit csinálunk a lefekvés előtti és a felkelés utáni órákban, nagy hatással van az alvásminőségünkre - mondta korábban Shawn Stevenson szakértő, miután tanulmányozta az alvásminőségének maximalizálásához szükséges optimális viselkedési formákat. Ebbe belevett szinte minden lehetséges tényezőt a szoba berendezésétől kezdve egészen addig, hogy mennyi vizet ittunk a nap során. Hogy végül mire jutott, és hogy tényleg 10 órakór kell-e aludni mennünk, korábbi cikkünkből kiderül .

alvás, séta, mozgás, sport, alváshiány és mozgás összefüggései
Jobban alszunk, ha legalább egy kicsit sétáltunk aznap

A mozgáshiány alvászavarhoz vezet

Korábbi kutatások ugyan már igazolják, hogy a mozgás hiánya rosszabb minőségű alváshoz vezet, a 2016-os eredmények mégis meglepőek lettek. Ez a vizsgálat ugyanis nem csak azt bizonyítja, hogy aki napi szinten egyszerűen csak sétál egyet, máris jobban alszik , hanem azt is, hogy az aktivitás fókuszáltabb, célorientáltabb formája, mint például a jóga vagy a futás, de még a kertészkedés vagy akár golf is sokkal erősebb hatást vált ki, ezáltal javul az alvásciklus.

Érdekes, hogy azok, akik a házimunkát vagy a gyereknevelésből adódó rohangálást választották aktivitásként, nyugtalanabb alvást tapasztaltak. "Azt gondoljuk, hogy az otthon, a család és a munka miatt az emberek keveset alszanak, nyugtalanabbak, vagy nem képesek megfelelően kikapcsolni" - mondta a kutatást vezető dr. Michael Grandner.

"Ezek az eredmények összhangban vannak a korábbi, a teljesítmény és az alvás minőségének kapcsolatát vizsgáló kutatásokkal" - tette hozzá. "Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy az alvás hiánya rossz fizikai és szellemi teljesítménnyel párosul, ezeket a valós, nemzetközi adatgyűjtés során született eredmények is alátámasztják. Mivel az egyes eredmények között kapcsolat van, több kutatásra van szükség, hogy segítsen a megértésben, melyek azok az aktivitási formák, amik valóban segítik a mélyebb alvást, illetve az alvási szokások hogyan segítik vagy gátolják az egyént abban, hogy részt vegyen bizonyos tevékenységekben."

Forrás: Medical Daily

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: