Nem biztos, hogy jó ötlet melatonint szedni alvászavarra

A melatonin hosszú távú hatásai ismeretlenek, így a szakértők a mértékletességet javasolják.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Központ szerint a melatonin étrend-kiegészítőként való szedésének egészségre gyakorolt, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek. Ugyanakkor rövidtávon biztonságos a szedése a több műszakban dolgozók, ideiglenes elalvási problémákkal küzdő emberek esetében - írta a CNN. A melatonin szedésével kapcsolatban azonban egymásnak némiképpen ellentmondó kutatási eredmények állnak rendelkezésre. Tanulmányok megállapították, hogy bár a melatonin használata segíthet azalváselőidézésében, ha helyesen alkalmazzák - legalább két órával lefekvés előtt szedik -, a tényleges előnye inkább csekély.

nő alszik
Konzultáljunk a háziorvosunkkal, mielőtt melatoninkészítményeket szednénk.Fotó: Getty Images

Egymásnak ellentmondó eredmények

Egy tanulmány szerint a melatonin segíthet csökkenteni a vércukorszintet, egy következő tudományos munka szerint viszont azt állapította meg, hogy egyeseknél avércukorszintemelkedését is okozhatja. Más tanulmányok a melatonint összefüggésbe hozták fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, gyomorgörcsökkel, álmossággal, zavartsággal, tájékozódási zavarral, ingerlékenységgel, enyhe szorongással, depresszióval, remegéssel, valamint a kórosan alacsony vérnyomással is. Emellett kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel és allergiát válthat ki.

A melatonin szedése akkor biztonságos, ha nem lépjük túl a normál - 0,5 és 5 milligramm közötti - napi adagot, és legfeljebb egy hétig szedjük.

Ugyanakkor az tény, hogy a melatonin egy hormon, nem pedig gyógyszer - hívta fel a figyelmet a lap. Mivel még nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a melatonin nagyobb dózisú szedése hosszú távon nem okoz gondokat, a szakértő a mértékletességet javasolja. "Én azt tanácsolom, hogy kezeljük úgy az étrend-kiegészítőket, mint a gyógyszereket, tehát ne vegyük be a pirulát, ha éppen nincs rá szükségünk" - mondta Rebecca Robbins alvásszakértő, a Harvard Orvostudományi Iskola alvásgyógyászati részlegének oktatója. Szerinte van egy olyan nézet, hogy ha valami természetes, akkor nem árthat, de az igazság az, hogy nem igazán ismerjük a melatonin hatásait hosszabb távon, sem a felnőttek, sem a gyerekek esetében.

Inkább ezt tegyünk a jó alvás érdekében

"Amikor felnőttek melatonint szedtek, négy-nyolc perccel csökkentette az elalváshoz szükséges időt" - mondta Dr. Cora Collette Breuner, a Washingtoni Egyetem Seattle-i Gyermekkórháza gyermekgyógyászati tanszékének professzora tavaly márciusban a CNN-nek. Egy másik vizsgálatban azt találták, hogy azoknál az idősebb felnőtteknél, akik gyakori - minden éjszaka vagy a legtöbbször - vény nélkül kapható vagy vényköteles alvássegítő használatáról számoltak be, magasabb volt ademenciaés a korai halálozás kockázata. Tehát mindenképpen konzultáljunk a háziorvosunkkal, mielőtt szedni kezdenénk a melatoninkészítményeket a jobb alvás reményében.

A lap szakértői szerint érdemesebb lenne inkább úgy küzdeni a nehéz elalvás ellen, hogy nem kütyüzünk annyit lefekvés előtt. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a szervezet lelassítja vagy leállítja a melatonin termelést, ha fénynek van kitéve, beleértve az okostelefonok, laptopok és hasonló eszközök kék fényét is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)