Alvásmegvonás: a legkegyetlenebb kínzások egyike

Nemrég szörnyű és meglepő részletek derültek ki az USA titkosszolgálatainak pszichológusok által kidolgozott vallatási technikáiról. Ezek között az egyik olyan kínzási technikát is megtaláljuk, melyet évezredek óta használnak: az alvásmegvonást.

"Az érintetteket hosszú időn, volt, akit 180 órán keresztül ébren tartottak, általában álló vagy egyéb kényelmetlen helyzetben, a kezüket gyakran a fejük fölé bilincselve. Legalább öt érintett hallucinációkról számolt be" - áll a nemrég megjelent, nagy botrányt kavart jelentésben.
Az alvásmegvonást nagyon régóta alkalmazzák kínzási technikaként, már az ókori Rómából is származnak erre vonatkozó feljegyzések. Különösen kegyetlen módszer, mert az emberek egyik legalapvetőbb funkciójára koncentrál, arra, amely a mentális és fizikai egészségünk fenntartásában is hatalmas szerepet játszik.

Jó tudni

Ébredt már olyan álomból, amelyben megölt valakit? Ha igen, érdemes tudni: egy új német tanulmány szerint akik gyilkossággal álmodnak, ébren sokkal agresszívebbek és erőszakosabbak. Kattintson a részletekért!

Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, illetve, hogy mennyit bír kialvásnélkül. Átlagosan 7-9 óra alvásra lenne szükségünk (de a legtöbb ember krónikus alváshiányban szenved), de megfelelő körülmények között akár 24 órát vagy valamivel többet is kibírunk ébren anélkül, hogy hosszú távú károsodásokat szenvedne a szerveztünk.

Ha azonban hosszabb ideig alvás nélkül maradunk, azt jelentősen megsínyli a szervezetünk. Először csak ólmos fáradtságot érzünk, érzékenyek leszünk, nehezen koncentrálunk. Később egyre problémásabb lesz olvasni, tisztán beszélni, döntéseket hozni. A testhőmérsékletünk lecsökken, az étvágyunk viszont megnő. Ha az alvásmegvonás folytatódik, a következmények: az orientáció elvesztése, a látászavarok, az apátia, a letargia.

Az alvásmegvonást nagyon régóta alkalmazzák kínzási technikaként, már az ókori Rómából is származnak erre vonatkozó feljegyzések

Az alvásmegvonást nagyon régóta alkalmazzák kínzási technikaként, már az ókori Rómából is származnak erre vonatkozó feljegyzések


Hivatalosan ez minden, amit az emberi alvásmegvonásról tudunk, a kutatások ugyanis etikai okokból nem mentek tovább ezen a ponton. Állatkísérletek során azonban kiderült, hogy a hosszú távú alvásmegvonásnak végül halál a következménye. Ha ugyanis egy élőlény nem aludhat, az élet fenntartásához szükséges funkciók mindegyike sérül. Például az immunrendszerünk már nem tud minket megfelelően megvédeni, és ezek a negatív hatások még erőteljesebben jelentkeznek, ha egyébként is sérültek, betegek vagyunk, vagy valamilyen traumán estünk át. A gyógyulási folyamatok is lelassulnak és a fájdalomérzet erősebbé válik.

Hatékony információszerzési módszer-e az alvásmegvonás - tehetjük fel a kérdést, hiszen a vallatással foglalkozó szervezetek gyakran igazolják tetteiket azzal, hogy mások megvédésére szolgáló információkat akarnak megszerezni. Az alvásmegvonás azonban egyáltalán nem alkalmas erre a célra: 24 ébren töltött óra után az agyunk kognitív funkcióiban jelentés csökkenés figyelhető meg, romlik az emlékek felidézésének és a tiszta kommunikáció képessége, az alany hallucinálhat, sőt teljesen el is veszítheti a valósággal a kapcsolatot. Emiatt a megszerzett információk rettenetesen megbízhatatlanok.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+17, +25 °C
Minimum:
+11, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan alakulnak ki záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag