Alvás hatvan felett

Bár az egyéni variációk jelentősek, az alvás életkoronként más jellemzőket mutat, a bioritmus az élet során fokozatosan átalakul. Az életkori változások hátterében az alvásszabályozó rendszer, hormonális és egyéb testi működések korfüggő alakulása áll.

Mindenki alszik

Csecsemőkorban rövid megszakításokkal napi 18-22 órát alszunk. Kisgyermekkorban napi 12-16 óra alvás a jellemző, általában két nagy "alvástömb": éjszakai és délutáni alvás. Fiatal felnőttkorban átlagosan napi 8-10 óra alvás, egy hosszú éjszakai "alvástömb" az általános, amelyhez - főként melegebb éghajlaton - a délutáni szieszta társulhat. Az életkor további előrehaladtával az alvás összmennyisége minimálisan csökken, viszont jelentősen megváltozhat az alvás időzítése, 24 órás megoszlása. A változások - nagy egyéni variációkkal - már az élet derekán megjelenhetnek, és az idősödés során kifejezettebbé válhatnak.

60 felett így kell sportolni Az öregedéssel együtt csökken az állóképesség és az izomerő, ettől függetlenül nagyon fontos, hogy továbbra is sportoljunk, mert így számos betegség kialakulásának kisebb az esélye. Kattintson a részletekért!

Idősebb pacsirták

Az idős ember általában korán ébred - pacsirta típusúvá válik. Este nehezebben alszik el, éjszaka többször felébred - minden negyedik, ötödik idősebb ember alváselégtelenségről, álmatlanságról panaszkodik. Felületesebben alszik éjszaka, gyakran horkol , nappal viszont könnyebben elbóbiskol. Nehezebben alkalmazkodik az alvásritmust megzavaró tényezőkhöz, mint fiatalabb korban, ezért a megszokott időben fekszik és kel, vigyáz az evéssel, kávéval, teával, alkohollal, mert fél, különben nem jön álom a szemére.

Milyen tényezők állnak az alvás időskori változásai mögött?

A biológiai tényezők közül fő helyen az úgynevezett belső óra idős kori "kopása", degenerációja állhat. Belső órának nevezzük az agyban, a látóideg kereszteződés felett található idegsejt-csoportot vagy magot (nucleus suprachiasmatis), mert élettani funkciója az alvás-ébrenléti ritmus szabályozása. A belső óra állatkísérletes sértése az alvás-ébrenléti ritmus kaotikussá válásához vezetett; visszaültetése pedig helyreállította a ritmust. Ha "öregedés" következtében a mag működése elégtelenné válik, nem képes sem az alvás-, sem az éberség folyamatos fenntartására. Így mindkettő "felületesebb"; az alvás könnyebben csap ébredésbe, ébrenlét alvásba. Az alvás alatti légzészavarok időskori gyakorivá válása tovább fokozza az éjszakai alvás töredezetté válását és a nappali álmosságot.

A korral az alvásminőség is egyre csak romlik
A korral az alvásminőség is egyre csak romlik

Részben a belső óra gyengülésével magyarázható az alvás-ébrenléti ritmus változásaihoz való alkalmazkodás nehézsége is. Míg a fiatal ember általában könnyen "átáll" új életritmusra vagy más időzónára, az idős személy sokáig küszködik álmatlansággal és kialvatlansággal, mire ez sikerül.

Romló látás, rosszabb alvás?

A belső óra saját ritmusát a fényviszonyok is befolyásolják. Így képes az élő szervezet a nappal-éjszaka váltakozásához alkalmazkodni télen hosszabb, nyáron rövidebb alvással (vagy lásd a medvék téli álmát). Az időskori látásromlás a fényviszonyok szabályozó hatását csökkenti, ezzel hozzájárul a napszaki ritmus gyengüléséhez. Ugyanilyen irányba hat a nappali mozgásmennyiség, aktivitás csökkenése is: kevesebb fény, kevesebb testmozgás, felületesebb alvás. Nem feledkezhetünk meg az idős korral sajnos együtt járó testi-lelki betegségekről, gyógyszerekről és környezeti hatásokról sem.

Ami még zavaró lehet

A testi fájdalmak, közérzet zavarok, éjszakai vizelési ingerek, a mozgások beszűkülésével járó kényelmetlenségek mind zavarják az alvást. A különböző testi betegségekben alkalmazott, az alvásra elvileg nem ható gyógyszerek közül is sokan okoznak elalvási nehézséget - számos vérnyomáscsökkentő, néhány daganatellenes szer, a Parkinson kór egyes gyógyszerei. Az idős kor szomorú kísérői - a magány , veszteségek és gyász - a hangulat romlásához, szorongásokhoz vezethetnek, mindez tovább rontja az alvást.

Hogyan segíthetjük alvásunkat és egészséges bioritmusunkat hatvan felett?

Éljünk egészségesen, végezzünk sok testmozgást, lehetőleg maradjunk aktívak; panaszainknak járjunk utána, kérjük kezelésüket. Nappal tartózkodjunk sokat a jó levegőn és jól megvilágított helyiségben. Orvosunkat kérjük meg: tekintse át, vegye figyelembe az alkalmazott gyógyszerek alvásra gyakorolt hatásait is; vele együtt gondoljuk át, mi zavarja éjszakánkat, hogyan küszöbölhető ki az éjszakai fájdalom, vizelési inger, szorongás, kényelmetlenség. Szükség esetén keressünk fel pszichiátert vagy alvásspecialistát, hogy felismerhetőek és kezelhetőek legyenek a kezelésre szoruló alvászavaraink.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: