A stressz így teszi tönkre az egészségünket

Kismértékben akár hasznos is lehet egyes helyzetekben, hosszú távon viszont nagy kockázatot jelent az egészségünkre – a stressz mindennapi életünk része, amelyet teljesen elkerülni nem, helyesen kezelni viszont igenis lehetséges. Lássuk, hogyan.

Nagyon leegyszerűsítve a stressz természetes reakció bármilyen fenyegetésre, legyen az valós vagy csupán valósnak tűnő veszély. Különböző biokémiai folyamatok komplex egészéről van szó, amelyek célja, hogy felkészítsenek a védekezésre. A stressz kapcsán gyakran hallhatjuk az „üss vagy fuss reakció” kifejezést is, amely egészen érzékletesen mutatja be, mi is történik ilyenkor a testünkben. A szervezet igyekszik azonnal túlélő üzemmódba kapcsolni, hogy szükség esetén minél nagyobb hatékonysággal tudjunk menekülni, vagy, ha nincs más lehetőség, küzdeni az életünkért, épségünkért. Megemelkedik a pulzus és a vérnyomás, szaporábbá válik a légzés, megfeszülnek az izmok, míg az éppen aktuálisan kevésbé hasznos testi folyamatok lelassulnak. Mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vadonban túléljük egy kardfogú tigris támadását, esetleg el tudjunk szaladni egy erdőpusztító tűzvész elől.

Csakhogy amíg az ember ősénél ezek az akut, nagyon intenzív veszélyhelyzetek a mindennapi élet részei voltak, addig napjainkban jellemzően egészen más típusú és jellegű problémákkal kell megküzdenünk. Ami viszont nem változott, hogy a testünk a stresszt továbbra is csak kis dózisban tudja igazán jól, súlyosabb következmények nélkül viselni. Tehát például hasznos akkor, ha egy hirtelen előállt közlekedési szituációban a stresszre adott válaszreakcióként még időben rá tudunk taposni a fékre, megúszva így egy balesetet. Káros azonban, ha munkahelyi nehézségek vagy bármilyen egyéb megterhelő élethelyzet közepette nap mint nap állandó feszültségben élünk. Mintha a szervezetünk szüntelenül készenlétben állna, nem találna megnyugvást. Ilyenkor már úgynevezett distresszről beszélhetünk, amely számos területen negatív tüneteket válthat ki a hangulatunktól a viselkedésünkön át a fizikai hogylétünkig.

Időnként mindenki életében előfordulnak nehezebb és feszültebb időszakok. Ez csak akkor jelent komolyabb problémát, amikor a stressz már állandó vendéggé válik - ekkor ugyanis már egészségünket is módszeresen pusztítani kezdi.

A stressz hosszú távú következményei

A krónikus stressz okozta lehetséges panaszok palettája meglehetősen színes. A fejfájástól az izomfeszültségen át a folytonos kimerültségig, csökkent libidóig és emésztési, illetve alvási zavarokig többféle módon kiütközhet a mentális megterhelés. Gyakori továbbá a szorongás, ingerlékenység, levertség. A stresszes ember nemritkán túlevéssel, akár olyan káros szokásokkal igyekezhet kompenzálni, mint az alkoholfogyasztás és a dohányzás, míg a rendszeres testmozgás és az aktív társasági élet észrevétlenül is a háttérbe szorulhat. A közvetlen tüneteken túl ráadásul a krónikus stressz egyéb testi folyamatokra is kihatással van, ezáltal megannyi egészségi problémát előidézhet vagy súlyosbíthat. E körbe tartoznak például egyes mentális zavarok, így a depresszió és a szorongás, a szív- és érrendszeri betegségek, mint a magas vérnyomás, szívritmuszavarok, szívroham és stroke, de említhetjük a menstruációs és szexuális zavarokat, emésztőszervi betegségeket, bőr- és hajproblémákat, valamint az étkezési zavarok mellett az elhízást is.

stressz, stresszkezelés, krónikus stressz
A stresszt teljesen elkerülni nem, helyesen kezelni viszont lehetséges. Fotó: Getty Images

Lássuk be, egy zsúfolt munkanap kellős közepén aligha jutnak eszünkbe az imént felsorolt kockázatok. Azt azonban mindenképpen javasolt tudatosítanunk magunkban ezek kapcsán, hogy hosszú távon a stresszt semmiképpen se vegyük természetesnek, hanem igyekezzünk megoldást találni potenciális következményeinek enyhítésére. Amíg ugyanis a stresszt jellemzően nem tudjuk maradéktalanul kiiktatni az életünkből, addig egy kis tudatossággal sokat tehetünk azért, hogy képesek legyünk levezetni, és így egy egészséges, harmonikus állapotot teremteni.

Mi segíthet csökkenteni a stresszt?

A stresszkezelés elvei lényegében megegyeznek az egészséges életmód alapjaival. A rendszeres fizikai aktivitás, a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, valamint a minőségében és mennyiségében is kielégítő éjszakai pihenés egyaránt erősíti mentális ellenállóképességünket. Sokat segíthet továbbá, ha időt szánunk olyan relaxációs technikák elsajátítására és gyakorlására, mint a meditáció, a jóga, a tai chi vagy a mélylégzés. Fontos, hogy törekedjünk aktív társasági életet élni: töltsünk időt rendszeresen családtagjainkkal, barátainkkal. Emellett számos hobbi is nagyban elősegítheti az egészséges kikapcsolódást, legyen szó akár túrázásról, könyvolvasásról vagy éppen zenehallgatásról.

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy panaszainkat valóban a stressz okozza, esetleg hiába tettünk lépéseket a stresszcsökkentés érdekében, mert a tüneteink nem javulnak, úgy mindenképpen javasolt felkeresni a háziorvosunkat. Ha pedig egyéb betegségeket nem lehet kimutatni a háttérben, akkor célszerű lehet tanácsadó vagy terapeuta segítségét kérni. A szakember támogatásával meghatározhatjuk a stressz valódi forrását, egyben új megküzdési eszközöket tanulhatunk tőle a mentális megterhelés enyhítéséhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: