Kiderült, hogyan gyógyít a természet

Számos kutatás igazolja, hogy a természet hangjai, a madárcsicsergés, a tenger vagy a zöld növényzet látványa aktiválja a jutalomközpontot az agyban, és ellazult, nyugodt állapotot vált ki. A Semmelweis Egyetem ezért természet- és kalandterápiával segíti a különböző pszichiátriai zavarral élők gyógyulását.

Innovatív terápiákkal gyógyulnak a pszichiátriai betegek a Semmelweis Egyetemen: az érintetteket természet- és kalandterápia segíti. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán egy pályázatnak köszönhetően egészülhettek ki a korábbi gyógymódok az új terápiás lehetőségekkel.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2018-ban tűzte ki célul, hogy a felnőttkori pszichiátriai betegségekben gyakran megjelenő tünetet, a hirtelen, gondolkodás nélküli reakciót, vagyis az impulzivitást vizsgálja. Ez a tünet több más kórkép mellett diagnosztikus kritériuma a felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitási zavarnak (felnőttkori ADHD) és a Borderline személyiségzavarnak is.

pszichiátriai zavar, terápia, kirekesztettség
Többféle pszichiátriai zavarral élőt segít az innovatív terápia. Fotónk illusztráció. Fotó: Getty Images

"Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire más a felnőttkori ADHD-ban megjelenő impulzivitás a Borderline személyiségzavarban szenvedő páciensek impulzivitásához képest. Beemeltük a pályázatba azt is, hogy a természet- és kalandterápia hogyan hat erre a két betegcsoportraismertette dr. Réthelyi János egyetemi tanár, klinikaigazgató.

Mintát kapnak a betegek arról, hogyan működik jól egy család

A program és a kapcsolódó kutatás alapötlete Dr. Kenézlői Eszter gyermek- és ifjúságpszichiátertől származik. A klinika PhD-hallgatója szerint a kalandterápia innovatív és izgalmas eszköz arra, hogy a pácienseket ki lehessen mozdítani a négy fal közül, a természet gyógyító közegét a terápia szolgálatába állítva. „A pályázat tervezéskor az is célunk volt, hogy minél több terület együttműködésével valósuljon meg a program, és az impulzivitást több oldalról, genetikai, neuropszichológiai aspektusból is vizsgáljuk” – teszi hozzá a szakember. 

A természet- és kalandterápiát az intézményben már évek óta jól működő, úgynevezett sémacsoportterápiás programba integrálták, ahol különféle pszichiátriai rendellenességben szenvedőket kezelnek négyhetes bentlakásos osztályos terápiás rezsimben. Ez idő alatt mindenki egyfajta terápiás elv szerint viselkedik a páciensekkel nemcsak a terápián, hanem a köztes időkben is.

Terápia, szorongás, pszichiátriai zavar
A természet hangjai és látványa segít a betegeken. Fotó: Getty Images

„Megpróbáljuk létrehozni az együttélés empatikus, szervezett, szoros keretek között tartott rendjét, amivel mintát nyújtunk arra, hogyan működne egy jó család, amelyben jelen van a megértés, együttérzés, segítés. Ugyanakkor vannak világos határok is: mit szabad és mit nem” – magyarázza dr. Unoka Zsolt egyetemi tanár, a Pszichoterápiás Osztály vezetője.

A négyhetes intenzív együttélés és terápia azoknak segít a társas világra egy pozitív példát nyújtani, akik bántalmazó, elhanyagoló érzelmi közegben nevelkedtek, illetve sok kapcsolati trauma érte őket. Aki ugyanis bántalmazó közegben nő fel, annak esetleg fel sem tűnik, hogy a párja, a barátai és önmaga is bántalmazó, így ezt a mintát viszi tovább. A terápia részeként viszont az érintettek megtanulják, hogyan lehet másokkal szemben tisztelettel viselkedni, és megtapasztalják, milyen a jó társas élmény.

A megélt kalandokat együtt dolgozzák fel

A természet- és kalandterápia nagyon jól illeszkedik ebbe a csoportterápiás programba, hiszen a csoportterápia résztvevői az intézet falain kívül heti két napot a Budai-hegységben töltenek. Ezt követően elutaznak egy kihívásokkal teli, civilizációmentes erdei környezetbe a Börzsönybe, ahol egy hétvégét töltenek el együtt. Itt természet-terápiás, egyéni és kooperációra épülő gyakorlatokban vesznek részt. Ez az új helyzet és a közös élmények erőteljesen csökkentik a kirekesztettséget és az izolációt. A sokféle feladat között szerepelnek például alacsonykötél-pályás gyakorlatok és fára mászás is, melyek közben a résztvevők a többiekre támaszkodnak, vagyis megtapasztalják a bizalom érzését.

nyugalom, terápia, nyugodt légkör, pszichiátriai zavar
A természetben könnyebb ellazulni. Fotó: Getty Images

A szabad ég alatt történő célirányos viselkedés- és készségfejlesztés fontos eleme, hogy  ezeket a közösen megélt élményeket együtt dolgozzák fel. Emellett számos kutatás igazolja, hogy a természeti közeg, a természet hangjai, a madárcsicsergés, a tenger vagy zöld növényzet látványa aktiválja a jutalomközpontot az agyban, és ellazult, nyugodt állapotot vált ki.

Külföldi vizsgálatok alapján arra számítanak, hogy a terápiának köszönhetően javulás érhető majd el az érzelemszabályozásban, a társas viszonyokban és a szorongásszint csökkenésében is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra