Nyelészavar: mikor utalhat rákra?

A nyelés meglehetősen összetett folyamat, amelyben a szájtól a gyomorszájig húzódó területen minden szerv részt vesz. Éppen ezért ha ezeket a szerveket valamilyen betegség vagy sérülés éri, akkor nyelési nehézség alakulhat ki.

A nyelési nehézséget orvosi nyelven diszfágiának hívjuk, és számtalan oka lehet a leghétköznapibb betegségektől a daganatos kórképekig. Ilyen hétköznapi kiváltó oka lehet például a megfázás , az influenza, a torokgyulladás , a tüdőgyulladás vagy valamilyen sérülés a szájban. A nyelési nehézséget nem mindig kíséri fájdalom, az érintettek gyakran úgy írják le, hogy olyan, mintha gombóc lenne a torkukban. Fontos kiemelni, hogy a nyelési nehézség csak egy tünet, nem maga a betegség, ezért tudnunk kell az okát, hogy gyógyítani tudjuk.

A nyelési nehézséget nem mindig kíséri fájdalom
A nyelési nehézséget nem mindig kíséri fájdalom

Mikor utalhat rákra?

A nyelészavar a nyelőcsőrák és a pajzsmirigyrák tünete is lehet. A nyelőcsőrák a korai stíádiumban nem okoz tünetetek, a panaszok csak később, a daganat növekedésekor jelentkeznek. Ebben a stádiumban a betegség egyik legjellemzőbb tünete a nyelési nehézség, amely fájdalmas nyelést vagy a falat elakadását is okozhatja. A jelenség leggyakrabban először kenyér, hús, nyers zöldségek, gyümölcsök vagy darabos ételek fogyasztása közben jelentkezik, van, hogy rövid időn belül el is múlik, de később visszatér, végül pedig állandósul és fokozódik. Ez utóbbi állapotban már a folyadék és a pépes ételek elfogyasztása is problémát jelenthet a betegnek. A nyelési nehézség mellett egy idő múlva más tünetek is jeletnkeznek: teltségérzés, rekedtség, tartós csuklás vagy nyomásérzés.

A nyelőcső szűkületeinek vizsgálatára ideális vizsgálat az úgynevezett nyelésröntgen, amely teljesen veszélytelen és fájdalmatlan, ám annál többet árulkodik a tünetek mögött megbújó lehetséges okokról. Tudjon meg többet, kattintson !

A nyelőcsőrákhoz hasonlóan a pajzsmirigyrák is sokáig tünetmentes maradhat, és az is változó, hogy kinél milyen panasz jelentkezik először. Legtöbbször egy tapintható pajzsmirigygöb megjelenése kelt gyanút, de előfordul az is, hogy mással nem indokolható rekedtség és nyelészavar a betegség az első tünete.

A szakértők azt ajánják, hogy amennyiben legalább három napja fájdalmas vagy nehézkes a nyelés, és állapotunkban nem következik be javulás, úgy mindenképpen keressük fel az orvosunkat a pontos diagnózis felállítása és a kezelés elkezdése érdekében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra