A visszatérő bakteriális vaginózis intermittáló tünetei

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb intim fertőzés a nők körében. A visszatérő bakteriális hüvelyfertőzés pedig már az életminőségre is kihat. Mitől borul fel az egyensúly? Mik a tünetek, és hol a megoldás?

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb intim fertőzés, amelyet a nők nagy része élete során legalább egyszer megtapasztal. Elsősorban a 15 és 44 év közötti nőket érinti. A fertőzések mintegy 50%-ában alig vannak tünetek, és ezek esetenként kezelés nélkül is megszűnnek.

A fertőzés hátterében a hüvely egészséges önszabályzó rendszerének egyensúlyvesztése áll. A kórokozók megtelepedése ellen védő Lactobacillusok (a fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot termelő tejsavbaktériumok) számának lecsökkenésével a hüvely pH-értéke emelkedni kezd, enyhén savasból lúgossá válik, ami utat engedhet a gyulladást okozó baktériumok túlszaporodásának. Ez az állapot leggyakrabban antibiotikum-kezelések után lép fel, de számos más körülmény is elősegítheti a kialakulását.

A BAKTERIÁLIS VAGINÓZIS GYAKORI VISSZATÉRÉSÉNEK OKÁT NEM MINDIG EGYSZERŰ MEGTALÁLNI. FOTÓ: GETTY IMAGES
A BAKTERIÁLIS VAGINÓZIS GYAKORI VISSZATÉRÉSÉNEK OKÁT NEM MINDIG EGYSZERŰ MEGTALÁLNI. FOTÓ: GETTY IMAGES

A vaginózis jellemző tünetei:

  • rendellenes, szürkésfehér színű, kellemetlen halszagú hüvelyváladék,
  • kifejezetten ritkán jelentkezik hüvelykörnyéki égő, viszkető érzés (ezért nem vaginitis, hanem vaginózis),
  • fájdalommal járó közösülés,
  • a hüvelyi pH megváltozása.

Mitől borulhat fel az egyensúly? Mi áll a visszatérő bakteriális vaginózis hátterében?

Ideális esetben tehát az ún. jó baktériumok (Lactobacillusok) sokkal nagyobb arányban vannak jelen a hüvelyben. Ha a rossz baktériumok (egyes aerob és főleg anaerob törzsek) száma túlzottan megemelkedik, felborul az egyensúly, és kialakul a bakteriális vaginózis.

A hüvelyben lévő baktériumok összetételének megváltozása többféle külső hatás következménye lehet. A bakteriális vaginózis gyakori visszatérésének okát nem mindig egyszerű megtalálni, hiszen számos körülmény előidézheti, de a betegség főként szexuális aktus és a menzesz után lángol fel.

·       A szexuális aktussal összefüggésben felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő Lactobacillusok száma lecsökken. Fokozott szexuális aktivitás, gyakori partnercsere is kiválthatja.

·       Helytelen tisztálkodási szokások (pl. dezodorok, illatosított termékek használata a hüvelybemenet környékén), túlzott irrigálás.

·       A nők többségénél a menstruáció idején gyakrabban fordul elő hüvelyfertőzés. Fontos, hogy a tampont megfelelő időközönként cseréljük, mert a menstruációs vér megváltoztatja a hüvelyi pH-értéket, emiatt pedig felborulhat az egészséges egyensúly. A betétet se használjuk a szükségesnél hosszabb ideig: ha elmúlt a vérzés, onnantól a mindennapos betéthasználat felesleges, mivel – különösen az illatosított változat – bőrirritációhoz vezethet.

·       Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás is felboríthatja az egyensúlyt.

·       Az immunrendszert gyengítő betegségek, cukorbetegség, vashiány, vérszegénység.

·       Antibiotikum-kúra és kemoterápia mellékhatása is lehet.

·       Hormonális változások (fogamzásgátló, várandósság).

·       Ritkán méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata (spirál).

·       Szűk, műszálas ruhák viselése, szőrtelenítés.

·       Stressz is lehet a kiváltó ok.

A kórokozók megtelepedése ellen védő Lactobacillusok (tejsavbaktériumok) számának lecsökkenésével a hüvely pH-értéke emelkedni kezd, enyhén savasból lúgosabbá válik, ami utat engedhet a gyulladást okozó baktériumok túlszaporodásának. Ez az állapot leggyakrabban antibiotikum-kezelések után lép fel, de számos más körülmény is elősegítheti a kialakulását.

„A hüvelyfolyásomon vettem észre, hogy valami nincs rendben, rendkívül kellemetlen volt a szaga, és fehéres-szürkés a színe. Korábban is volt már hüvelyfertőzésem, így azonnal cselekedtem, és a nőgyógyászomhoz fordultam. Antibiotikum-kúrát írt elő, amelytől pár nap alatt jobban lettem. Hamar el is felejtettem ezt a problémát, és visszacsöppentem a mindennapi életbe, a hajtás, az egészségtelen táplálkozás, a folyamatos stressz világába. Teljesen nyugodt voltam, hogy antibiotikumot szedek, ezért egészen biztos megoldódott a problémám. De nem így lett, a bakteriális hüvelyfertőzés tünetei visszatértek, és én már nagyon el voltam keseredve. Fájdalmat okozott az együttlét, ami miatt szorongtam, a párommal egyre többet vitatkoztam, ingerült voltam és végtelenül szomorú, reményvesztett. Végül egy barátnőm segített rajtam: elmondta, hogy egy ilyen hüvelyi fertőzés esetén – ráadásul antibiotikum szedése mellett – figyelni kell a hüvelyflóra helyreállítására is. Erre célzott készítményt a gyógyszertárban kaptam. A lokálisan alkalmazható hüvelykrémek ugyanis segítik a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását, ezáltal kiküszöbölhető, hogy a fertőzés újra és újra visszatérjen. Bogi volt az én mentőangyalom. Az életem egy katasztrófa volt, az életminőségemre teljesen rányomta a bélyegét ez a fertőzés! Soha többé nem akarom megtapasztalni” – mesélte Luca.

Kezelési stratégiák a bakteriális hüvelyfertőzésre

Ha az egészséges hüvelyflóra sérül vagy meggyengül, személyre szabottan kell regenerálni, hogy elejét vegyük a visszatérő bakteriális hüvelyfertőzésnek. A hüvely védelmét biztosító saját tejsavbaktériumainkat a táplálásukat szolgáló prebiotikumok használatával erősíthetjük meg. Kialakult bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezeléseként használjunk speciális hüvelyflóra-helyreállító készítményt.

„A bakteriális hüvelyfertőzés néhány esetben magától elmúlik, különösen, ha segítjük a tünetek csökkentését. Ilyenek lehetnek a nem vényköteles, a hüvelyflóra egyensúlyát visszaállító termékek, az illatosított intim termékek elhagyása, a pamut fehérnemű viselése és a kiegyensúlyozott étrend. A normál hüvelyflóra helyreállítása érdekében többféle Lactobacillus alfajt tartalmazó hüvelyi készítmény javasolt (probiotikumok).  Ha mindezek hatására sem múlik el a panasz, orvoshoz kell fordulni, hiszen sokszor antibiotikumok alkalmazására van szükség, akár tabletta, akár hüvelybe juttatandó készítmény formájában” – tanácsolja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

·       Ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat.

·       Érdemes az aktus előtt és után is pisilni, hogy a húgyhólyagba feljutott baktériumoknak ne legyen lehetőségük megtapadni.

·       Idegen helyen a WC-deszkára soha ne üljünk rá közvetlenül! Ügyeljünk a gáttájék törlésének helyes irányára, az mindig elölről hátrafelé történjék, nehogy a végbél felől kórokozók jussanak a hüvelybe vagy a húgycsőbe.

A prebiotikum a hasznos baktériumok „tápláléka”, a prebiotikumok egyszerű (pl. maltodextrin) és összetett szénhidrátok (pl. glikogén), amelyek segítik a probiotikus baktériumok megtelepedését és szaporodását. Ha kiküszöböljük a hajlamosító tényezőket, valamint betartjuk az orvos által javasolt életmódbeli változtatásokat, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a bakteriális hüvelyfertőzés újbóli kialakulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra