Tízpercenként stroke-ot kap valaki

Évente 15 ezer infarktus és 40-50 ezer stroke történik, valamint évente 7 ezer végtag-amputációt végeznek el. A halálesetek feléért a szív-érrendszeri betegségek tehetők felelőssé, pedig ezek nagy része megelőzhető lenne.

Szeptember utolsó vasárnapja - vagyis idén szeptember 29-e - a Szív Világnapja. Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet a szívporblémák megelőzésének fontosságára.

Magyarországon mintegy félóránként él át infarktust és tízpercenként kap stroke-ot valaki, naponta pedig nagyjából 20-an veszítik el valamelyik végtagjukat. Az adatok riasztóak, a legmegdöbbentőbb mégis az, hogy ezeknek a túlnyomó része megelőzhető lenne. Ezek civilizációs betegségek, amelyek alapvetően a túlzott kényelemből és káros szenvedélyekből fakadnak.

"Tíz infarktusból nyolc megelőzhető lenne. A szív-és érrendszeri betegségek hátterében ugyanis több civilizációs kórkép áll: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Ezek alapvető oka az ülő életmód, a túlzott mértékű étkezés, valamint a testedzés hiánya. Ha ezekhez társul a legfőbb közellenség, a dohányzás is, csak idő kérdése, hogy valamelyik megbetegedés a fentiek közül, vagy a helytelen életmód miatt más egyéb kórkép, például rosszindulatú daganat kialakuljon" - figyelmeztet dr. Mohay Sándor, a Budai Egészségközpont kardiológusa.

szív, szív egészsége, szív védelme, szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri betegségek megelőzése,
Tíz infarktusból nyolc megelőzhető lenne. Fotó: iStock

A szív- és érrendszeri betegségek főbb tünetei

Infarktusra kell gyanakodnunk, ha a mellkasban, a hátban, a nyakban vagy a karban nyomást vagy szorítást érzünk, amelyet verítékezés kísér. A tünetekhez gyengeség és ájulásérzés is társul. Stroke esetén hirtelen beszéd- és látászavar, végtaggyengeség vagy -bénulás, szédülés, fejfájás, eszméletvesztés léphet fel. Az arc aszimmetrikussá válik, a beteg nem tudja mozgatni a karjait. Az alsó végtagi érszűkület típusos tünete pedig a gyaloglás közben fellépő lábikra- vagy combgörcs.

Mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében?

Törekedjünk a normális testsúly elérésére! Rendszeres izommunkával és testedzéssel tegyünk a normális vérnyomás (felnőtteknél 140/90), vércukor- és koleszterinszint elérése és fenntartása érdekében. Kiváló mozgásforma ehhez a gyalogolás, a kerékpározás, a futás és az úszás. A kardio mozgások ugyanis növelik szívünk teljesítőképességét, javul a kondíciónk, a mozgással pedig túlsúlyunktól is megszabadulhatunk. A mozgás legyen rendszeres: ha tehetjük, naponta szánjunk rá időt. Akár napi fél óra is hasznos.

Fogyasszunk naponta legalább negyed kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, válasszuk inkább az olívaolajat, valamint hetente háromszor együnk halat. A különféle növényi eredetű olajok, margarinok, valamint az olajos magvak fogyasztása jótékony hatással van szívünk működésére. Kerüljük a túlságosan zsíros ételeket, a gyorsételeket, és úgy általában is figyeljünk oda, hogy étkezésünk kiegyensúlyozott, rendszeres és a szervezetünk igényeinek megfelelő legyen. Hagyjuk abban a dohánytermékek - beleértve az elektromos cigarettát és a vízipipát - használatát.

Mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz mellettünk?

Infarktus vagy stroke esetén minden perc számít, így nagyon fontos, hogy felismerjük a tüneteket és időben megkezdjük a segítségnyújtást. A beteghez azonnal hívjunk mentőt, mivel a gyors orvosi beavatkozás növeli a túlélés, és csökkenti a maradandó károsodás esélyét. Amíg nem érkezik meg a segítség, nyugtassuk meg a beteget és kérjük meg, hogy ne mozogjon. Helyezzük kényelmes ülő- vagy fekvőhelyzetbe és ne hagyjuk magára. Ha eszméletvesztés, vagy légzésleállás lépne fel, kezdjük meg az újraélesztést mellkaskompresszióval és lélegeztetéssel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)