Szívultrahang: mikor indokolt a vizsgálat?

A szívultrahang segítségével kideríthető, hogy milyen szerkezeti rendellenessége van a szívnek, de a szerven belüli véráramlás is jól vizsgálható.

A szívultrahang a kardiológia egyik leghasznosabb képalkotó vizsgálati módszere, amellyel számos betegség és rendellenesség kizárható vagy igazolható. De milyen esetekben érdemes szívultrahangot készíteni? A kérdésre Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa válaszol.

Mire jó a szívultrahang?

A szívultrahang felhasználása igen sokrétű. Segítségével kideríthető, hogy milyen szerkezeti rendellenessége van a szívnek, és pontosan mérhető a szívüregek mérete, illetve faluknak vastagsága. A doppler technikának köszönhetően vizsgálható a szíven belüli véráramlás is.

szív, szívbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, szívultrahang, vizsgálat, kardiológia
A szívultrahanggal kimutathatóak a szív fejlődési rendellenességei is. Fotó: 123rf

Szívinfarktus után szívultrahanggal vizsgálható a szívizom károsodása és a kamra falainak mozgása. Ennek a vizsgálatnak fontos szerepe van a mellkasi fájdalmak kivizsgálása során, de a mellkasi trauma utáni károsodások kimutatására is alkalmas. Krónikus szívbetegség esetén a szív különböző részeinek működését vizsgálják ilyen módon, de felmérhetőek és ellenőrizhetőek a szív fejlődési rendellenességei is.

A szívultrahang láthatóvá teszi továbbá, hogy van-e folyadék a szív körül, illetve van-e tumor a szívben. Ezzel a vizsgálattal lehet bizonyítani bizonyos bakteriális fertőzések szíven belüli jelenlétét, valamint monitorozható, hogyan reagál egy beteg a kezelésre. A szív jóindulatú daganatairól itt olvashat bővebben!

Mit kell tudni a vizsgálat menetéről?

Orvosi szempontból a szívultrahang egy roppant hasznos és informatív eszköz, sok esetben ez a kivizsgálás alapja. Előnye, hogy nem jár fájdalommal, injekcióval vagy sugárterheléssel. Minden élethelyzetben, egészséges és beteg pácienseknél is alkalmazható, nem szükséges hozzá semmiféle előkészület. A szívultrahangos vizsgálat időtartama körülbelül 20 perc - ismerteti a kardiológus.

A szívultrahangos vizsgálat a már ismert betegségek utánkövetésének is fontos része. Azonban megelőzési célból is szokták ajánlani ezt, különösen azoknak, akiknek a családjában már előfordult valamilyen szív- és érrendszeri betegség, vagy erős szívdobogást, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést és csökkent terhelhetőséget tapasztalnak magukon. Ha nincs szervi elváltozás a tünetek mögött, akkor a kialakulás kockázatának csökkentése kaphatja meg a főszerepet. Ha pedig mégis fény derül valamilyen betegségre, a korai felismeréssel hatékonyabbá tehetjük a kezelést és kivédhetjük az esetleges szövődményeket - hangsúlyozta a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)