Szívbeteg gyerekeken segíthetünk

Idén is megrendezik a családszervezetek adventi jótékonysági vásárát. A rendezvény bevételéből a szívbeteg gyerekeket támogatják.

A családszervezetek negyedik alkalommal fognak össze egy jó ügy érdekében. Ebben az évben adventi jótékonysági akciójukkal a szívbeteg gyerekekre szeretnék felhívni a figyelmet. Ezért mindenkit várnak december elsején a MOM Sportközpontban, ahol kézműves termékeket, süteményeket, kézzel készített adventi díszeket is árusítanak majd.

szívbetegség, szívbeteg gyerekek, jótékonykodás, adomány, inkubátor
Az idei jótékonysági akció a szívbeteg gyerekekre hívja fel a figyelmet. Fotó: iStock

Inkubátorra gyűjtenek

Az akció célja, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja egy vagy akár több nyitott inkubátorhoz jusson, amely a kritikus állapotú újszülöttek ellátásához fontos - magyarázta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója. Idén emellett online adománygyűjtést is indítottak, amely a Ficsak honlapjáról érhető el. A gyűjtés keretében befolyt összeggel szintén a szívbeteg gyerekeket támogatják. Az egy hete indított online akció során eddig csaknem egymillió forint gyűlt össze.

Nagy segítség az új eszköz

A veleszületett szívhibák ezért veszélyesek - kattintson!

Évente csaknem ezer családban születik szívbeteg gyerek, és jelenleg körülbelül 10-15 ezer gyereket gondoznak szívbetegséggel Magyarországon. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben évente mintegy 500 szívműtétet és 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek gyerekeken - ismertette az intézet főorvosa. Mint mondta, a nyitott inkubátorok a náluk megforduló évi száz újszülött kezelésében jelentenének nagy segítséget.

A szívbeteg gyermekeket nevelő családoknak az anyagi támogatáson túlmenően nagy szüksége van a lelki támogatásra is, hogy érezzék, nincsenek egyedül a problémával. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár ezért arra biztat mindenkit, hogy ha teheti, jótékonykodjon és támogassa a beteg gyerekeket.

A családszervezetek egyébként minden évben más ügy mellé állnak. Eddigi akcióik során támogatták a koraszülötteket, a hallássérült gyermekeket és a daganatos, leukémiás gyermekeket is.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső