Személyiségünk így hat az ereinkre

Személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességei betegségekre hajlamosíthatnak. Mi több, a Semmelweis Egyetem kutatói kimutatták, hogy bizonyos temperamentumtípusok kapcsolatban állnak a magas vérnyomással és a koszorúér-betegséggel.

Milyen a magyar lakosság egészségi állapota? Részletek itt.

Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot, 2014-es adatok alapján európai uniós viszonylatban továbbra is sereghajtók közé tartozunk. A hatékonyabb, célzottabb kezelés érdekében fontos azonosítani azokat a betegeket, akik magas kockázati csoportba tartoznak, a jelenleg elérhető rizikóbecslő módszerek azonban igen korlátozottak. A semmelweis.hu cikke szerint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai e módszerek tökéletesítéséhez igyekeznek hozzájárulni kollaborációs projektjükkel.

Velünk született személyiségjegyeink is hatással lehetnek az érrendszerünk egészségére
Velünk született személyiségjegyeink is hatással lehetnek az érrendszerünk egészségére

Kiket veszélyeztet a koszorúér-betegség?

Úgynevezett affektív temperamentumoknak hívjuk a veleszületett személyiségjellemzőket, amelyeknek öt típuscsoportja ismert:

  • depresszív,
  • ciklotím,
  • hipertím,
  • ingerlékeny
  • és szorongó.

Ezek közül egyik irány sem jó vagy rossz, mindnek megvan a maga evolúciós szerepe, illetve a nemek között is vannak különbségek. A nőknél magasabb a depresszív, szorongó és ciklotím, míg férfiaknál az ingerlékeny és a hipertím temperamentumok aránya.

Az affektív temperamentumok és a krónikus, elsősorban pszichiátriai megbetegedések közötti összefüggés feltárása érdekében a kutatók összesen 200, CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint 1000 kérdésből álló, a személyiségvonások, temperamentumok és egyéb pszichometriai paraméterek feltárására irányuló kérdőívet. A négy éve zajló kutatás eredményei alapján elmondható, hogy minél markánsabb az úgynevezett hipertím (optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkezik) jellemvonás, annál nagyobb eséllyel lesznek egészségesek a vizsgált személyek koszorús erei.

A magas vérnyomás veszélye

A kollaborációs projekt másik elemében a kutatócsoport azt vizsgálja, hogy milyen összefüggés tárható fel bizonyos affektív temperamentumok és a magasvérnyomás-betegség kialakulásának időpontja között. Korábban már felfedezték, hogy hipertím temperamentummal jellemezhető magasvérnyomás-betegeknél emelkedett az ideg- és feltehetőleg érvédő hatású agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF), míg a domináns ciklotím, szorongó, depresszív és ingerlékeny temperamentumú hipertóniás betegek BDNF-szintje alacsonyabb.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)