Személyiségünk így hat az ereinkre

Személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességei betegségekre hajlamosíthatnak. Mi több, a Semmelweis Egyetem kutatói kimutatták, hogy bizonyos temperamentumtípusok kapcsolatban állnak a magas vérnyomással és a koszorúér-betegséggel.

Milyen a magyar lakosság egészségi állapota? Részletek itt.

Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot, 2014-es adatok alapján európai uniós viszonylatban továbbra is sereghajtók közé tartozunk. A hatékonyabb, célzottabb kezelés érdekében fontos azonosítani azokat a betegeket, akik magas kockázati csoportba tartoznak, a jelenleg elérhető rizikóbecslő módszerek azonban igen korlátozottak. A semmelweis.hu cikke szerint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai e módszerek tökéletesítéséhez igyekeznek hozzájárulni kollaborációs projektjükkel.

Velünk született személyiségjegyeink is hatással lehetnek az érrendszerünk egészségére
Velünk született személyiségjegyeink is hatással lehetnek az érrendszerünk egészségére

Kiket veszélyeztet a koszorúér-betegség?

Úgynevezett affektív temperamentumoknak hívjuk a veleszületett személyiségjellemzőket, amelyeknek öt típuscsoportja ismert:

  • depresszív,
  • ciklotím,
  • hipertím,
  • ingerlékeny
  • és szorongó.

Ezek közül egyik irány sem jó vagy rossz, mindnek megvan a maga evolúciós szerepe, illetve a nemek között is vannak különbségek. A nőknél magasabb a depresszív, szorongó és ciklotím, míg férfiaknál az ingerlékeny és a hipertím temperamentumok aránya.

Az affektív temperamentumok és a krónikus, elsősorban pszichiátriai megbetegedések közötti összefüggés feltárása érdekében a kutatók összesen 200, CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint 1000 kérdésből álló, a személyiségvonások, temperamentumok és egyéb pszichometriai paraméterek feltárására irányuló kérdőívet. A négy éve zajló kutatás eredményei alapján elmondható, hogy minél markánsabb az úgynevezett hipertím (optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkezik) jellemvonás, annál nagyobb eséllyel lesznek egészségesek a vizsgált személyek koszorús erei.

A magas vérnyomás veszélye

A kollaborációs projekt másik elemében a kutatócsoport azt vizsgálja, hogy milyen összefüggés tárható fel bizonyos affektív temperamentumok és a magasvérnyomás-betegség kialakulásának időpontja között. Korábban már felfedezték, hogy hipertím temperamentummal jellemezhető magasvérnyomás-betegeknél emelkedett az ideg- és feltehetőleg érvédő hatású agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF), míg a domináns ciklotím, szorongó, depresszív és ingerlékeny temperamentumú hipertóniás betegek BDNF-szintje alacsonyabb.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: