Súlyos következménye lehet a szívrohamnak

Amerikai tudósok egy olyan lehetséges összefüggésre hívták fel a figyelmet, amely nyugtalanságra adhat okot azok számára, akik túléltek egy szívrohamot, szívbetegséggel küzdenek, esetleg komoly szívritmuszavaruk van. Ezeknél a betegeknél ugyanis hétszer nagyobb a daganatos betegségek kialakulásának valószínűsége.

15 étel a szívbetegek egészségéért - kattintson!

A Massachusettsi Általános Kórház orvoscsoportja Dr. Emily Lau vezetésével egy már meglévő tanulmány adatait használták fel tudományos munkájukhoz. A korábbi tudományos munka egy massachusettsi kisváros, Framingham lakóinak egészségi állapotát követte nyomon 15 éven át. A több mint 12 ezer résztvevőnek a kutatás kezdetén sem szívbetegsége, sem daganata nem volt, a 15 éves periódus során viszont 1670 rákos megbetegedést jegyeztek fel - ezek főleg emésztőrendszeri-, prosztata-, mell- és tüdőrákos esetek voltak.

szívroham, szívinfarktus, szívbetegség, szívritmuszavar, rák, daganatos betegség
A szívbetegek körében 7-szer nagyobb a daganatok kialakulásának esélye. Fotó: iStock

Mi állhat az összefüggés hátterében?

A tudósok szerint fontos kiemelni, hogy a szívbetegségek és a daganatok kockázatát növelő rizikófaktorok sokban megegyeznek. A magas vérnyomás, a diabétesz, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány ugyanis mindkét listán szerepel. Ráadásul a kutatók szerint, akiknél az egyik betegség kialakult, ott a másik is könnyen felütheti a fejét.

De az is lehetséges, hogy konkrétan a szívproblémák idézik elő valahogyan a daganatos betegségeket. Továbbá a szívbetegeknél gyakran magas BNP hormon is szerepet játszhat a daganatok létrejöttében: a szívbetegeket érintő gyulladások, az immunrendszert érő stressz, a vér alacsonyabb oxigénszintje és a hormonális változások is fokozhatják a rák kockázatát.

A tudósok szerint azonban további kutatásokra lenne szükség, hogy még tisztábban lássák a lehetséges összefüggéseket.

Forrás: webmd.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: