Önellenőrzéssel csökkenthető a magas vérnyomás

A korszerű technológia sokat segíthet az egészségmegőrzésben. Egy friss kutatás szerint egy okostelefonra telepíthető interaktív rendszer segítségével jobban nyomon követhető a magas vérnyomással élők viselkedése és életmódja, amely segíthet a vérnyomásértékek normalizálásában.

Ulrika Bengtssonnak a Göteborg Egyetemen végzett kutatásában ötven, magas vérnyomással küzdő alany használta a mobiltelefonos interaktív rendszert. Körülbelül nyolc héten át rögzítették a résztvevők vérnyomás- és pulzusadatait, továbbá a gyógyszerszedés idejét, az életmódjukat, az állapotukat, a közérzetük jellemzőit és a tüneteket.

Minden információ rendelkezésére állt ahhoz, hogy az összes beteg vérnyomását a meghatározott időpontokban vagy időszakokban ellenőrizhessék, továbbá arra is lehetőség nyílott, hogy összevessék az értékeket a konkrét életmódbeli tényezőkkel.

A magasvérnyomás-betegség sok embert érint, ám a tünetei sokáig "láthatatlanok", a hipertónia azonban folyamatosan pusztítja a szervezetünket. Az életmódváltás és a gyógyszerek mellett a gyógynövények is segíthetnek. Kattintson tovább! A nyolc héten át rögzített adatok azt mutatták, hogy statisztikailag és klinikailag is kimutatható a vérnyomáscsökkenés, sőt, a kedvező eredmények már az első pár hétben elérhetőek, s utána stabilizálhatóak. A szisztolés vérnyomás átlagosan 7 Hgmm-rel csökkent, a diasztolés vérnyomás átlagosan 4,9 Hgmm-rel esett.

A vérnyomás ellenőrzésében segíthet az okotelefon is

Bengtsson úgy véli, hogy mindez a napi gyógyszerezés mellett annak is köszönhető, hogy az interaktív rendszer segítségével a betegek rájöttek arra, hogy az életmódjuk miként befolyásolja a vérnyomásukat. Például megfigyelhették az időnként megjelenő stressz vagy fizikai aktivitás hatását.

A betegek ezt látva aktívan vettek részt a nyomonkövetési megbeszéléseken az egészségügyi csapattal, hogy elsajátítsák az alkalmazás mindennapi használatát. A vizsgálati eredmények betekintést engednek olyan körülményekbe, amelyek segítenek a szív-és érrendszeri betegségek, így a magas vérnyomás kezelésének fejlesztésében. Bengtsson szerint azonban még szükség van egy nagyobb csoporttal megismételt kutatásra, hogy a hosszú távú hatásokat szélesebb körben is tanulmányozzák.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)