Milyen az élet szívinfarktus után?

Sok ember, aki túlélte az első szívinfarktust vagy más súlyos szív-érrendszeri eseményt, úgy véli, idővel visszatérhet a régi életéhez. Ilyenkor azonban ajánlott inkább egy új életmódot kialakítani.

A szívinfarktus utáni "új" élet kialakítása számos kérdést vethet fel az érintettekben. A legfontosabbakra Dr. Ferenczy Péter , a KardioKözpont kardiológusa válaszol.

Milyen kezelésre van szükség?

A szívinfarktus után alapvető fontosságú az életmódváltás, ami a legtöbb esetben a testsúly csökkentését, a fizikai aktivitás növelését és a dohányzás elhagyását jelenti. De a gyógyszeres kezelés is nélkülözhetetlen, amelynek figyelembe kell vennie természetesen az esetleges társbetegségeket is. A szívinfarktus után alkalmazott gyógyszereknek bizonyított hatásuk van az úgynevezett másodlagos (secunder) prevencióban, tehát megakadályozzák egy újabb szívinfarktus kialakulását.

Az infarktusos esetek 75 százaléka "első szívinfarktus", és ez megnehezíti a tünetek megjelenése utáni gyors reagálást. Ráadásul szívinfarktusok 45 százaléka úgynevezett "csendes" típus, ez pedig azt jelenti, hogy az azt elszenvedők jelentős része összetéveszti a tüneteket az emésztési zavarral vagy akár az influenzával.

Mennyi ideig szükséges pihenni szívinfarktus után?

A pihenés minden élethelyzetben fontos, különösen egy ilyen komoly esemény után. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő minőségű és mennyiségű éjszakai alvásra - ezért az alvászavarokat fontos kezelni -, és napközben is belefér egy kis pihenés, azonban alapvetően érdemes aktívnak lenni. Akár sportos életet élt valaki korábban, akár nem, feltétlenül szükséges a kardiológiai ajánláson alapuló mozgásterápiás program, néha pedig speciális gyógytorna is indokolt lehet.

szívinfarktus, szívroham
Szívinfarktus után nagyon fontos a hosszú távú kardiológiai gondozás. Fotó: Getty Images

Mikor lehet visszatérni a munkához?

Még egy szövődménymentesen lezajlott szívinfarktus után is legalább 4-5 hét szükséges a regenerálódáshoz. (A kardiológiai rehabilitációs programok időtartama szokásosan 3 hét.) Szövődményes esetben vagy előrehaladott társbetegségek esetén viszont ez az időtartam lényegesen hosszabb is lehet - ennek eldöntése mindig személyre szabott.

Normális a hangulatzavar, depresszió?

Tipikusnak mondható, hogy a szívinfarktus után 2-6 hónappal egészen szélsőséges érzelmeket élnek meg az érintettek, a dühtől a szorongáson át a depresszióig. Hiszen ki ne ijedne meg egy ilyen esemény után, ha újra mellkasi fájdalmat tapasztalna? Az is természetes, ha valaki mérges azért, mert éppen vele történt ez, mások viszont a gyászreakcióhoz hasonlatos fázisokon mennek át. Mindazonáltal, ha tartósan fennállnak a depresszióra jellemző tünetek (például alvás- és evészavar, kilátástalanság érzése, kimerültség), akkor mindenképpen érdemes pszichológushoz, szükség esetén pszichiáterhez fordulni, hiszen így lesz teljes a felépülés.

Normális a szívinfarktus utáni mellkasi fájdalom?

A páciensek egy részénél kialakulhat angina pectoris , ami egyfajta gyorsan múló mellkasi fájdalom, amely tipikusan fizikai terhelés, nagyobb evés vagy intenzív érzelmek következtében jelentkezik. Akármilyen enyhének tűnik vagy gyorsan elmúlik, a mellkasi fájdalom mindenképpen olyan tünet, amit ellenőriztetni kell egy orvossal. Mivel pedig az első infarktus rizikófaktora lehet egy másodiknak is, ha erre utaló tünetek mutatkoznak, azonnal mentőt kell hívni.

Miért fontos a hosszú távú kardiológiai gondozás?

Röviden azért fontos részt venni a hosszú távú kardiológiai gondozásban, mert így védhető ki legjobb eséllyel egy második infarktus , így javító leghatékonyabban az életminőség, és így nyerhető vissza biztonságos módon a teljesítőképesség - emelte ki a szakember. "Sokan még ma is úgy gondolják, hogy egy jelentős szív-érrendszeri eseményt túlélve nincs más teendő, csak a felírt gyógyszerek szedése. A többi között ez a hozzáállás az oka annak, hogy bár Magyarországon a szív-érrendszeri halálozások száma 1990 óta fokozatosan csökken - aminek a koszorúérbetegek világszínvonalú katéteres ellátása az oka -, a 65 éves kor előtti szív- érrendszeri halálozás kétszerese az EU átlagának. Ennek pedig nem csak a rizikófaktorok magas aránya a magyarázata, de az első infarktus utáni életmód is az okok közé tartozik" - mutatott rá a kardiológus. A hosszú távú gondozás nem csak a gyógyszerek beállításáról szól, de az életmód reformjáról is, aminek éppúgy része a mozgás- és táplálkozásterápia, mint a pszichés gondozás.

Milyen életmódelemek a legfontosabbak?

A legegyszerűbb, ha az angol "ABC szabályt" vesszük alapul:

  • A (avoid tobbaco): kerüljük a dohányzást (a passzív dohányzást is).

  • B (become more active): mozogjunk többet. A rendszeres fizikai aktivitás nem csak a stressz kezelésében alapvető, de a súlyfelesleges leadásában is segít, hozzájárul továbbá a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentéséhez.

  • C (choose good nutrition): válasszunk megfelelő étrendet. A személyre szabott, kiegyensúlyozott táplálkozás a szív- és érrendszer védelme mellett a teljes szervezet jobb működését is elősegíti.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: