szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Könnyebben felismerhető a csendes szívinfarktus

Az infarktusos esetek 75 százaléka "első szívinfarktus", és ez megnehezíti a tünetek megjelenése utáni gyors reagálást. Ráadásul szívinfarktusok 45 százaléka úgynevezett "csendes" típus, ez pedig azt jelenti, hogy az azt elszenvedők jelentős része összetéveszti a tüneteket az emésztési zavarral vagy akár az influenzával.

Ha könnyebben felismerjük a szívinfarktust, az nagymértékben hozzájárul a hosszútávú egészségügyi kockázatok, az egészségügyi kiadások és a halálozási arány csökkentéséhez - erre találtak most megoldást szakemberek. Niema Pahlevan, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Viterbi Űrtechnikai és Gépészmérnöki Karának adjunktusa olyan eszközt fejleszt, amely lehetővé teszi a betegeknek, hogy mielőbb megkapják a szükséges kezelést, és elősegíti, hogy a kórházak amilyen gyorsan csak lehet, felállíthassák a pontos diagnózist.

Szíven végzett MRI vizsgálat, amelynek során erős mágnesekkel és rádióhullámokkal alkotnak képet a működő szívről.
Szív MRI: erős mágnesekkel és rádióhullámokkal alkotnak képet a működő szívről. Kép: GettyImages

Niema Pahlevan, aki a USC Keck Orvosi Karának Kardiológiai Intézetében is végez kutatásokat, kijelentette, hogy az áramlástan és az alkalmazott matematika ismereteit felhasználva meg lehet találni azokat a biomarkereket, amelyek összefüggenek a véráramlás dinamikájával - a vénákon belüli, a szívben folyó, az artériákban zajló áramlás mérésével meg lehet állapítani, hogy a szív milyen hatékonysággal működik. "Olyan megfigyelőrendszert fejlesztünk, amely ezeket a biomarkereket érzékeli, de ezt noninvazív módon és költségmentesen teszi" - jelentette ki a kutató.

"Okostelefont segítségével is végre lehet hajtani a megfigyelést. A mérőeszközt úgy kell elképzelni, mint például egy otthoni vércukormérőt" - magyarázta a mérnök. Niema Pahlevan már ki is fejlesztette ezt az okostelefon alapú szívmegfigyelő eszközt. Most olyan háttérkutatásokat végez, amelyeknek köszönhetően egyszerűsödik majd az alkalmazás. A mérőeszköz úgy működik, hogy kívülről, a nyakon, a karotisz artéria környékén méri a véráramlás szakaszai által keltett vibráció mértékét. "A szívinfarktusos betegek jó részét elég lassan diagnosztizálják. Ráadásul, ha kórházba vagy rendelőintézetbe mennek, gyakran túl korán elbocsájtják őket, és emiatt hamar visszakerülnek a kórházba" - mondta Niema Pahlevan.

Niema Pahlevan az eszköz klinikai vizsgálatát dr. Ray Matthews professzor Kardiológiai Katéteres Laboratóriumában (USC Egyetem Keck Orvosi Intézet) végzi el. A klinikai vizsgálatot megelőző kutatási szakasz dr. Robert Kloner laboratóriumában zajlott (dr. Kloner a pasadenai Huntington Orvosi Egyetem Kardiológiai Intézetének orvos professzora és tudományos igazgatója).

Ez a diagnosztikai és megfigyelőeszköz segít felderíteni, hogy a páciens szív- és érrendszeri eseményt szenved el éppen, vagy ez hamarosan bekövetkezik - ez pedig életet menthet. Ha a beteget nem kell visszaszállítani a kórházba, az időt és pénzt takarithat meg a társadalombiztosításnak, a kórházaknak és az embereknek is - tette hozzá a kutató, aki ezért a fejlesztéséért megkapta az Amerikai Szív Társaság hároméves ösztöndíját.  

Hogy diagnosztizáljuk a szívinfarktust?

A klasszikus szívinfarktus legjellemzőbb tünetei a következők: kar- és mellkasi fájdalom, hányinger, légszomj. Azonban nem minden tüntet jelentkezik egyforma intenzitással. A csendes miokardiális infarktust néha még az EKG sem mutatja ki. Pahlevan és kutatócsoportja éppen ezért dolgozik olyan biomarkerek definiálásán, amelyek lehetővé teszik a véráramlási tényező olyan mérési módszerét, amely rögzíti a bal kamrai diasztolés nyomás (LVEDP) mértékét - ez a szív egészségi állapotának a kulcsjelentőségű indikátora.

"Ha az LVEDP értéke megemelkedik, akkor tudjuk, hogy azonnal be kell avatkozni. Ám mivel az LVEDP azt mutatja meg, hogy mekkora a szívben lévő nyomás a diasztolés fázis végén - más szavakkal: a közelebbi kamrában lévő nyomást -, ezért jelenleg csak úgy lehet ezt az értéket megmérni, hogy bevezetünk egy katétert az ágyékon (femorális artérián) vagy a csuklón (radiális artérián) keresztül, ami egy jelentős invazív eljárás" - magyarázta Niema Pahlevan.

"Ehelyett mi megpróbáljuk ezt az értéket noninvazív módon mérni, és ehhez egy olcsó eszközt használunk, amelynek az ára 100 dollárnál is alacsonyabb, és együttműködik az okostelefonokkal" - tette hozzá. Ehhez képest átlagosan 2500 dollárba kerül minden egyes szíven végzett MRI vizsgálat, amelynek során erős mágnesekkel és rádióhullámokkal alkotnak képet a működő szívről. Az aorta a szívből jövő főartéria. A benne lévő vérnyomás és véráramlás továbbterjed a többi véredénybe, és ez hullámvisszaverődéseket kelt - magyarázta Niema Pahlevan. "Ezek a hullámok energiát és információt hordoznak. Épp azon dolgozunk, hogy megértsük ezeknek a hullámoknak a dinamikáját, és kifejlesszünk egy olyan matematikai eljárást, amellyel információkat tudunk kivonni ezekből a hullámokból" - mondta el.

Ahogy a hullámok terjednek a véredényekben, az érfalak kitágulnak, és ez vibrációt sugároz a bőr felszíne felé. A Pahlevan kutatócsoportja által kifejlesztett mérőeszköz és az okostelefonos alkalmazás megméri ezeket a vibrációkat, és ebből kiolvassa a szív belsejében lévő nyomás mértékét.

A ballon behelyezése

A szívinfarktusos betegek túlélési esélyének egyik legfontosabb tényezője a szívkatéterezésig tartó időszak - mondta Niema Pahlevan. Ez az időtartam addig tart, amíg a beteg elzáródott szívkoszorúereit felnyitják a kórházban. Azonban Pahlevan fejlesztése a tünetek megjelenésétől a kórházkapuig tartó időszakra koncentrál.

Még a szívinfarktus klasszikus eseteinél, amikor a nyilvánvaló tünetek egyértelműen jelentkeznek, akkor is túl sokáig várnak a betegek a mentő kihívásával. Ráadásul a szívroham tüneteit nagyon könnyen félreértelmezhetjük, különösen a fiataloknál fordul ez gyakran elő. A tünetek megjelenésétől a szakszerű kezelésig eltelő minden perccel nő a visszafordíthatatlanul elpusztuló szívsejtek száma. A kutató szerint az általuk fejlesztett eszköz első eredményei azt mutatják, hogy a szív ejekciós frakciójának (az egy szívdobbanás alatt a szívet elhagyó vérmennyiség arányának) mérése pontosabb értékeket mutat, mint az echokardiográfia, és jóval olcsóbb, mint a hasonlóan pontos eredményeket produkáló MRI.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok lesznek, északnyugat felől a felhőzet vastagodása kezdődik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag