Ez lesz a szaunázás eredménye!

Sokak szerint az úszás elképzelhetetlen szaunázás nélkül. Amellett, hogy kellemes és pihentető elücsörögni a hőségben, majd hideg zuhanyt venni, tudható, hogy a szaunázásnak számos egészségügyi előnye is van.

A szaunázás méregtelenít, felgyorsítja a lebontó folyamatokat, sőt egy új tanulmány szerint csökkenti a szívmegállás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Korábbi vizsgálatok is kimutatták már, hogy a szaunázásnak pozitív hatásai vannak a keringési rendszerre. Az ideális esetben 80-100 °C-ra fűtött szaunában való fürdőzés serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és javítja a szívfunkciókat. Kevés tanulmány foglalkozott eddig azonban azzal, hogy a rendszeres szaunázásnak milyen hosszabb távú egészségügyi következményei vannak. Most Dr. Jari A. Laukkanen, a University of Eastern Finland in Kuopio munkatársa és kollégái éppen ezt vizsgálták meg a férfi populációra nézve. Eredményeiket a JAMA Internal Medicine című szaklapban publikálták; a kutatás eredményeiről a Medical News Today is beszámolt.

Szaunázzunk!

A finnek szerint, amit a szauna nem gyógyít meg, azt már az orvos sem. Az tény, hogy ők sok szempontból a pozitív egészségügyi statisztikák élén szerepelnek, amiben az életük részét képező szaunázásnak is jelentős szerepe van. Szépüljünk és gyógyuljunk a szauna erejével!

Dr. Laukkanen és kollégái azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja az egészséget és az életkilátásokat a rendszeres szaunázás: a végzetes kimenetelű szívkoszorúér-betegség (CHD), illetve a végzetes szív- és érrendszeri betegség (CVD) valószínűségének és a szaunázás rendszerességének és időtartamának összefüggéseire voltak kíváncsiak.

A vizsgálatban 2315 42 és 60 éves kor közötti férfi vett részt, mindnyájan Kelet-Finnországban éltek, és részt vettek a Kuopióban készült, szívbetegségek kockázatát mérő felmérésben. A résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük szaunázási szokásaikkal kapcsolatban: hetente hányszor szoktak szaunázni, mennyi időt töltenek a szaunában az egyes alkalmakkor, és milyen hőmérsékletű a szauna, amit használnak. A vizsgálat utáni 21 évben a résztvevők közül 190-en haltak meg hirtelen szívmegállásban, 281-en szenvedtek CHD-ben, 407-en CVD-ben, és összesen 929-en haltak meg ezekben a betegségekben.

Az adatok összesítésével a kutatók megállapították, hogy a rendszeres heti 2-3 alkalommal történő szaunázás 22 százalékkal csökkenti a szívmegállás kockázatát, 23 százalékkal a CHD előfordulását és 27 százalékkal a CVD-t. A halálozás kockázata összességében 24 százalékkal kevesebb ebben az esetben, összehasonlítva azokkal, akik hetente csak egyszer használták a szaunát.

Azoknál a résztvevőknél pedig, akik heti 4-7 alkalommal szaunáztak, még inkább csökkent a szívproblémák valószínűsége. A szívmegállásé 63 százalékkal, a CHD-é 48 százalékkal, a CVD-é pedig 50 százalékkal. A halálozás kockázata ezeknél a résztvevőknél összességében 40 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik hetente csak egyszer szaunáztak.

A szaunázás csökkenti a szívmegállás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A szaunázás csökkenti a szívmegállás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát


Ráadásul a kutatásból az is kiderült, hogy a szaunában egy-egy alkalommal eltöltött idő is számít. Azokhoz képest, akik egy-egy alkalommal 11 percet vagy kevesebbet töltöttek a szaunában, azok, akik 11-19 percet töltöttek benne, 7 százalékkal csökkentették a szívmegállás kockázatát. Azok pedig, akik 19 percnél többet szaunáztak egy-egy alkalommal, azok 52 százalékkal csökkentették a szívmegállás kockázatát. A hosszabb szaunázási idő a CHD és a CVD kockázatát is tovább csökkentette, így általában a halálozási rizikót is csökkentette.

A kutatók szerint ezek az eredmények függetlenek attól, hogy az illetők dohányoztak-e, milyen volta vérnyomásuk, a koleszterin- és a trigliceridszintjük. Így összességében kimondható, hogy a rendszeres szaunázás csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának a valószínűségét a férfiaknál. A kutatók a jövőben azt is vizsgálni kívánják a talált eredmények általánosíthatóak-e, vonatkoztathatóak-e a nőkre is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag