Ez lesz a szaunázás eredménye!

Sokak szerint az úszás elképzelhetetlen szaunázás nélkül. Amellett, hogy kellemes és pihentető elücsörögni a hőségben, majd hideg zuhanyt venni, tudható, hogy a szaunázásnak számos egészségügyi előnye is van.

A szaunázás méregtelenít, felgyorsítja a lebontó folyamatokat, sőt egy új tanulmány szerint csökkenti a szívmegállás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Korábbi vizsgálatok is kimutatták már, hogy a szaunázásnak pozitív hatásai vannak a keringési rendszerre. Az ideális esetben 80–100 °C-ra fűtött Medical News Today is beszámolt.

A finnek szerint, amit a szauna nem gyógyít meg, azt már az orvos sem. Az tény, hogy ők sok szempontból a pozitív egészségügyi statisztikák élén szerepelnek, amiben az életük részét képező szaunázásnak is jelentős szerepe van. Szépüljünk és gyógyuljunk a szauna erejével! Dr. Laukkanen és kollégái azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja az egészséget és az életkilátásokat a rendszeres szaunázás: a végzetes kimenetelű szívkoszorúér-betegség (CHD), illetve a végzetes szív- és érrendszeri betegség (CVD) valószínűségének és a szaunázás rendszerességének és időtartamának összefüggéseire voltak kíváncsiak.

A vizsgálatban 2315 42 és 60 éves kor közötti férfi vett részt, mindnyájan Kelet-Finnországban éltek, és részt vettek a Kuopióban készült, szívbetegségek kockázatát mérő felmérésben. A résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük szaunázási szokásaikkal kapcsolatban: hetente hányszor szoktak szaunázni, mennyi időt töltenek a szaunában az egyes alkalmakkor, és milyen hőmérsékletű a szauna, amit használnak. A vizsgálat utáni 21 évben a résztvevők közül 190-en haltak meg hirtelen szívmegállásban, 281-en szenvedtek CHD-ben, 407-en CVD-ben, és összesen 929-en haltak meg ezekben a betegségekben.

Az adatok összesítésével a kutatók megállapították, hogy a rendszeres heti 2-3 alkalommal történő szaunázás 22 százalékkal csökkenti a szívmegállás kockázatát, 23 százalékkal a CHD előfordulását és 27 százalékkal a CVD-t. A halálozás kockázata összességében 24 százalékkal kevesebb ebben az esetben, összehasonlítva azokkal, akik hetente csak egyszer használták a szaunát.

Azoknál a résztvevőknél pedig, akik heti 4–7 alkalommal szaunáztak, még inkább csökkent a szívproblémák valószínűsége. A szívmegállásé 63 százalékkal, a CHD-é 48 százalékkal, a CVD-é pedig 50 százalékkal. A halálozás kockázata ezeknél a résztvevőknél összességében 40 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik hetente csak egyszer szaunáztak.

A szaunázás csökkenti a szívmegállás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Ráadásul a kutatásból az is kiderült, hogy a szaunában egy-egy alkalommal eltöltött idő is számít. Azokhoz képest, akik egy-egy alkalommal 11 percet vagy kevesebbet töltöttek a szaunában, azok, akik 11–19 percet töltöttek benne, 7 százalékkal csökkentették a szívmegállás kockázatát. Azok pedig, akik 19 percnél többet szaunáztak egy-egy alkalommal, azok 52 százalékkal csökkentették a szívmegállás kockázatát. A hosszabb szaunázási idő a CHD és a CVD kockázatát is tovább csökkentette, így általában a halálozási rizikót is csökkentette.

A kutatók szerint ezek az eredmények függetlenek attól, hogy az illetők trigliceridszintjük . Így összességében kimondható, hogy a rendszeres szaunázás csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának a valószínűségét a férfiaknál. A kutatók a jövőben azt is vizsgálni kívánják a talált eredmények általánosíthatóak-e, vonatkoztathatóak-e a nőkre is.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen meg is vastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, szemerkélő eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra