Ennyi káliumot érdemes naponta fogyasztani

A kálium egyike a hét makroelemnek, vagyis szervezetünknek napi 100 milligrammnál nagyobb mennyiségben van szüksége erre az ásványi anyagra az egészség megőrzéséhez.

A kálium fontos szerepet játszik a vese, a szív, az izomzat és az idegrendszer működésében. Táplálékunk jelentős mértékben fedi a káliumigényünket, ami nők esetében napi 2600 milligramm, férfiaknak pedig 3400 milligramm. Mivel nagy mennyiségű káliumot veszíthetünk a kiválasztással, ezért ezt a makroelemet mindennap pótolnunk kell az egészséges egyensúly fenntartása érdekében.

Mutatjuk, hogyan alakul ki káliumhiány, és mit tegyünk ellene.

A túl alacsony káliumszint magas vérnyomás, szívbetegség, stroke, ízületi gyulladás, daganatos betegségek, emésztési zavarok ésmeddőségkockázati tényezője lehet. Egészséges felnőtteknél a túl alacsony káliumszint megzavarhatja a vese kalciumkiválasztását, aminek magas kalciumszint és ezzel vesekőképződés lehet a következménye. A szakértők nem tanácsolják a fokozott káliumfogyasztást vesebetegeknek. Érdemes a kockázati tényezőket a kezelőorvossal áttekinteni.

kálium, káliumbevitel, káliumhiány, káliumfogyasztás
Érdemes rendszeresen fogyasztani káliumban gazdag ételeket, például banánt.Fotó: Getty Images

Amikor túl kevés van belőle

A kálium- és a nátriumszint összefügg egymással. Ha túl sok nátriumot (sót) fogyasztunk, akkor megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége. Ez ellen az Amerikai Kardiológus Társaság (American Heart Association, AHA) a káliumbevitelt ajánlja, mert annak hatására fokozódik a nátriumürítés szervezetünkből. Kálium hatására az erek fala ellazul, amitől normalizálódik a vérnyomás. Hasonló hatást vált ki egyébként a magnézium is, amely szervezetünkben egy sor folyamat szabályozásához szükséges - ezek közé tartozik a vérnyomás mellett a vércukorszint, az izom- és idegműködés, valamint a csontképzés.

Bizonyos esetekben gyakoribb a káliumhiány: okozhatja vízhajtók szedése, túlságosan megerőltető munka vagy sporttevékenység, a tápanyagok felszívódását rontó emésztőrendszeri zavar (például a Crohn-betegség), túlságosan egyoldalú táplálkozás vagy táplálkozási zavar, a dohányzás, valamint az alkohol- és kábítószerfogyasztás.

Többféle forrásból pótolhatjuk

A kálium a csont- és izomrendszer fenntartásában is szerepet játszik. Kutatások szerint nagyobb a csontsűrűségük azoknak, akik gyakran fogyasztanak káliumot tartalmazó gyümölcsöt és zöldséget. Idősebb korban is hasznos lehet a káliumbevitel, mert segít az izomtömeg megőrzésében olyanoknál, akik betegség vagy mozgáshiány miatt veszélyeztettek ilyen szempontból.

Bizonyos élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani banánt, avokádót, csonthéjasokat, citrusféléket, aszalt gyümölcsöket, tököt, hüvelyeseket, leveles zöldségeket, tejet és tejtermékeket, illetve burgonyát. Jó tudni, hogy a főzés során az élelmiszerek káliumtartalma csökkenhet. Emiatt ügyeljenek a kálium pótlására azok, akik sok készételt vagy előre feldolgozott élelmiszeripari terméket fogyasztanak, amelyek eleve magas sótartalmúak. A kálium táplálékkiegészítőt tanácsos egy nagy pohár vízzel bevenni az optimális hatás érdekében.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső