Árt a szívbetegeknek a hideg időjárás

Komoly összefüggést találtak a koszorúér-betegség miatt kialakuló hirtelen halál és a lehűlések között.

Eddig csak a túlságosan meleg időjárást tekintették veszélyesnek a szívbetegekre nézve, az új kutatások azonban a hideg idővel való összefüggést is tudták igazolni.

hideg, hideg időjárás, szívbetegségek, szívinfarktus, szívmegállás, szívhalál, koszorúér-betegség
hideg, hideg időjárás, szívbetegségek, szívinfarktus, szívmegállás, szívhalál, koszorúér-betegség

Veszélyben a kezeletlen betegek

Milyen betegségeket súlyosbít a hideg? A válaszért kattintson ide!

A kutatások szerint Angliában a 2 fokos hőmérséklet-csökkenés hatására mintegy 3-4 százalékkal, Kanadában pedig a 10 fokos csökkenés miatt 2 százalékkal emelkedett a koszorúér-betegség miatti hirtelen elhalálozások száma.

A zord időjárás főképp az eddig nem diagnosztizált és kezeletlen szívproblémákkal élőknek jelent veszélyt. A szervezet ugyanis összehúzódással válaszol a lehűlésre, így elképzelhető, hogy az eredetileg is beteg szívet az érösszehúzódás terheli túl.

Egyes becslések szerint a hideg időben akár a négyszeresére is nőhet a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázata. Magyarországon egyébként a hirtelen szívhalál az egyik vezető halálok, évente 26 ezer ember hal meg emiatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció