A stroke gyógyulási esélyei (2)

Az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment át a stroke kezelése, így mára a szélütés túlélési aránya, illetve a szövődmények elkerülésének mértéke is sokat javult.

Nagy-Britanniában ötpercenként kap valaki stroke-ot: élete során minden negyedik embernél kialakul az életveszélyes állapot. A korábbi állásponttal ellentétben nemcsak az idősebbeknél, hanem a fiatalabb generációnál is magas lehet a kockázat, sőt a probléma akár gyerekeket is érinthet: évente 400 brit gyermeket ér szélütés.

Mi a teendő, ha valakinél a stroke tünetei jelentkeznek? Melyek egyáltalán ezek a szimptómák? Részletek itt.

A következmények néhány évtizede még jóval tragikusabbak voltak. A stroke-on átesett betegek hosszú rehabilitációra számíthattak, amelynek végén csak a szerencsés keveseknek sikerült a teljes felépülés, a többségnek a mozgása, valamint a beszéde is jelentősen károsodott. Manapság viszont már 80 százalékos a túlélési esély szélütés esetén a briteknél, továbbá 60 százalék arra vonatkozóan, hogy a stroke után néhány héttel a beteg visszatérhessen megszokott napi rutinjához, hivatásához.

Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a stroke kezelése
Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a stroke kezelése

A megelőzés és a kezelés is egyre hatékonyabb

Stroke esetén is rendkívül fontos a megelőzés. A kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, illetve a koleszterin- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek megfelelő alkalmazása hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt 15 évben jelentősen, mintegy 40 százalékkal csökkenjen a stroke-os esetek száma a szigetországban. Sokat javultak a statisztikák a mégis bekövetkező esetek terén is, így a vérzéses stroke (agyvérzés) és a leggyakoribb, a stroke-ok mintegy 80 százalékát kitevő iszkémiás stroke esetében.

Vérrögoldás és -eltávolítás

A kilencvenes évek közepe táján történt az első forradalmi előrelépés a stroke kezelésében, ekkor kezdték el ugyanis alkalmazni a trombolízisinjekciókat . Ezek a vénába adott vérrögoldó injekciók is bizonyították, hogy a stroke-ot kapott beteg állapota kezeléssel javítható. Fontos viszont az idő: amennyiben a tünetek jelentkezése utáni első négy órában segítséget kap a beteg, feljegyzések szerint 30 százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki nála bármiféle fogyatékosság a következő három hónap során.

A trombolízis ismert és elismert eljárás, de a 2013 óta alkalmazott trombektómia , vagyis az artériás vérrögeltávolítás még hatékonyabb. A tünetek jelentkezése után hat órán belül elvégzett beavatkozás még a trombolízisnél is nagyobb mértékben javítja a stroke-ot kapott betegek esélyeit: a páciensek felénél nem kell számolni semmiféle tartós fogyatékossággal (vagy csak nagyon enyhe mértékűvel).

Gyógyszeres kezelés

A Daily Mail egy anakinra nevű készítményt is említ, amely meggátolja az IL-1 nevű fehérje termelődését a testben. Ennek az anyagnak a keletkezését a sérülésekre adott válaszreakció váltja ki, a stroke-on átesetteknél azonban blokkolja az agyban és az erekben a véráramlást. A fehérje termelődésének blokkolásával viszont csökkenthető a károsodás mértéke vérzéses és iszkémiás stroke esetében is. Szakemberek azt remélik, hogy a gyógyszer alkalmazása lehetővé teszi a jövőben a szélütésen átesett betegek életminőségének javulását, valamint - időben alkalmazva - segít csökkenteni a beszéd- és a mozgáskárosodás mértékét is.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: