A stroke gyógyulási esélyei (2)

Az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment át a stroke kezelése, így mára a szélütés túlélési aránya, illetve a szövődmények elkerülésének mértéke is sokat javult.

Nagy-Britanniában ötpercenként kap valaki stroke-ot: élete során minden negyedik embernél kialakul az életveszélyes állapot. A korábbi állásponttal ellentétben nemcsak az idősebbeknél, hanem a fiatalabb generációnál is magas lehet a kockázat, sőt a probléma akár gyerekeket is érinthet: évente 400 brit gyermeket ér szélütés.

Mi a teendő, ha valakinél a stroke tünetei jelentkeznek? Melyek egyáltalán ezek a szimptómák? Részletek itt.

A következmények néhány évtizede még jóval tragikusabbak voltak. A stroke-on átesett betegek hosszú rehabilitációra számíthattak, amelynek végén csak a szerencsés keveseknek sikerült a teljes felépülés, a többségnek a mozgása, valamint a beszéde is jelentősen károsodott. Manapság viszont már 80 százalékos a túlélési esély szélütés esetén a briteknél, továbbá 60 százalék arra vonatkozóan, hogy a stroke után néhány héttel a beteg visszatérhessen megszokott napi rutinjához, hivatásához.

Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a stroke kezelése
Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a stroke kezelése

A megelőzés és a kezelés is egyre hatékonyabb

Stroke esetén is rendkívül fontos a megelőzés. A kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, illetve a koleszterin- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek megfelelő alkalmazása hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt 15 évben jelentősen, mintegy 40 százalékkal csökkenjen a stroke-os esetek száma a szigetországban. Sokat javultak a statisztikák a mégis bekövetkező esetek terén is, így a vérzéses stroke (agyvérzés) és a leggyakoribb, a stroke-ok mintegy 80 százalékát kitevő iszkémiás stroke esetében.

Vérrögoldás és -eltávolítás

A kilencvenes évek közepe táján történt az első forradalmi előrelépés a stroke kezelésében, ekkor kezdték el ugyanis alkalmazni a trombolízisinjekciókat . Ezek a vénába adott vérrögoldó injekciók is bizonyították, hogy a stroke-ot kapott beteg állapota kezeléssel javítható. Fontos viszont az idő: amennyiben a tünetek jelentkezése utáni első négy órában segítséget kap a beteg, feljegyzések szerint 30 százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki nála bármiféle fogyatékosság a következő három hónap során.

A trombolízis ismert és elismert eljárás, de a 2013 óta alkalmazott trombektómia , vagyis az artériás vérrögeltávolítás még hatékonyabb. A tünetek jelentkezése után hat órán belül elvégzett beavatkozás még a trombolízisnél is nagyobb mértékben javítja a stroke-ot kapott betegek esélyeit: a páciensek felénél nem kell számolni semmiféle tartós fogyatékossággal (vagy csak nagyon enyhe mértékűvel).

Gyógyszeres kezelés

A Daily Mail egy anakinra nevű készítményt is említ, amely meggátolja az IL-1 nevű fehérje termelődését a testben. Ennek az anyagnak a keletkezését a sérülésekre adott válaszreakció váltja ki, a stroke-on átesetteknél azonban blokkolja az agyban és az erekben a véráramlást. A fehérje termelődésének blokkolásával viszont csökkenthető a károsodás mértéke vérzéses és iszkémiás stroke esetében is. Szakemberek azt remélik, hogy a gyógyszer alkalmazása lehetővé teszi a jövőben a szélütésen átesett betegek életminőségének javulását, valamint - időben alkalmazva - segít csökkenteni a beszéd- és a mozgáskárosodás mértékét is.

Forrás: dailymail.co.uk

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Panangin reklámfilm (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra