A legfontosabb teendők stroke esetén

HáziPatika

Agyvérzés és agyérgörcs, azaz stroke esetén azonnal cselekedni kell. Mutatjuk, mik a legfontosabb teendők.

A legfontosabb lépések, ha valakinek a környezetünkben stroke-ja van

Az idő nagyon fontos tényező, így ha valakinél a stroke tüneteit észleljük, azonnal hívjunk a mentőt. Mivel a stroke, egyensúly- vagy akár eszméletvesztést is okozhat, míg a mentőre várunk, az alábbi lépéseket tegyük meg:

Azonnal hívjunk mentőt
Azonnal hívjunk mentőt

 • Ha magunkon észleljük a stroke tüneteit, amennyire csak tudunk maradjunk nyugodtan, üljünk vagy feküdjünk le egy biztonsásog helyre, amíg oda nem ér a segítég. Ha valaki más van bajban, akkor gondoskodjunk arról, hogy ő biztonságban legyen a várakozás ideje alatt. Jó megoldás lehet az érintettet az oldalára fektetni úgy, hogy a feje kicsit magasabban legyen, és ha hánynia kellene, segítsünk neki, tartsuk a fejét.
 • Ha az érintett eszméletét veszti, ellenőrizzük rendszeresen a légzését. Ha azt tapasztaljuk, hogy a beteg nem légzik, kezdjük el az újraélesztést. Ha a betegnek nehezére esik a légzés, lazítsuk meg a ruháját esetleg nyakkendőjét.
 • Beszéljünk folyamatosan a beteghez és ha lehetőségünk van rá, takarjuk be valamivel, hogy melegen tartsuk.
 • Fontos, hogy enni- vagy innivalót ne adjunk a betegnek!
 • Ha az érintett gyengeséget vagy fájdalmat érez a végtagjaiban, ne is próbáljuk a beteget mozgatni.

A stroke gyógyulási esélyei

A stroke-ot gyakran egy életre szóló fogyatékosság követi, amely a végtagok gyengeségében, korlátozott mozgásban és beszédzavarban nyilvánulhat meg. Pontos helye és az agyszövetek károsodásának mértéke is befolyásolja a felépülés lehetőségeit. Részletek!

A stroke jellemző tünetei

A stroke tünetek lehetnek enyhék és súlyosabbak is - ahhoz pedig, hogy egyáltalán segíteni tudjunk ezeket fel is kell tudni ismerni. A F.A.S.T. nevű módszerrel gyorsan fel tudjuk mérni, hogy jelentkeztek-e az érintettnél a tipikus stroke tünetek. A gyorsteszt neve azért F.A.S.T., mert a szó angolul azt jelenti, hogy gyors, a betűk pedig a következő szavakat jelölik:

 • F azaz Face, magyarul arc: ellenőrizzük a beteg arcát, figyeljünk a furcsa jelekre, nem lett-e aszimetriuks az arc két oldala. Ilyen jel lehet például a ferde száj, a nem egyformán nyitott szem, lefittyenő szemhéj.
 • A azaz Arms, magyarul karok: kérjük meg az érintettet, hogy emelje fel a karjait és figyeljünk, hogy egyfomán mozognak-e. Árulkodó jel lehet, ha az egyik kar gyengébb, mint  a másik, és ha kevésbé tudja felemelni.
 • S azaz Speech, magyarul beszéd: figyeljük meg, hogyan beszél a beteg. A stroke egyik tünete a beszéd zavarossá, összefüggéstelenné esetleg artikulálatlanná válása. De az is, ha nem tud elismételni egy általunk modnott mondatot.
 • T azaz Time, magyarul idő: ha a fenti tünetek közül valamelyik - esetleg mindegyik - jellemző a betegre,  akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket.

Egyéb lehetséges tünetek

 • homályos látás, látásvesztés, ami legtöbbször csak az egyik szemnél jelentkezik
 • bizsergés, zsibbadás, gyengeség az test egyik oldalában
 • hányinger
 • egyensúly- vagy eszméletvesztés
 • szédülés, kábultság
 • fejfájás

Forrás: drkashi.science

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag