A rostszegény étrend nem ismert veszélye

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

Az étkezésben a legtöbb szénhidrát keményítő, amely a gabonamagvakban, a burgonyában és egyéb élelmiszerekben található meg. Van azonban olyan keményítő, amely nem szívódik fel, tehát rezisztens az emésztéssel szemben. A szakemberek egereken vizsgálták a magas és az alacsony rezisztens keményítőt tartalmazó étrendek közötti különbséget.

szív- és érrendszeri betegségek megelőzés, szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszer egészsége, magas vérnyomás, rostszegény étrend, rostbevitel
szív- és érrendszeri betegségek megelőzés, szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszer egészsége, magas vérnyomás, rostszegény étrend, rostbevitel

Szívünk egészségégének kulcsa a rost

Mi történik a szervezetünkkel, ha kevés rostot eszünk? A válaszért kattintson ide!

A kutatók megállapították, hogy az alacsony rosttartalmú étrendet fogyasztók hajlamosabbak a magas vérnyomásra. A szakemberek székletátültetést is végeztek mikrobák nélküli egereken, és azt találták, hogy csak azoknál alakult ki magas vérnyomás, amelyek alacsony rosttartalmú mikrobák befogadói voltak.

"Ez a tanulmány azért jelentős, mert először azonosította, hogy az étrendben lévő rost közvetlenül szabályozza a szív és az érrendszer egészségét" - emelte ki David Kaye, az ausztráliai Alfred Kórház igazgatója, aki egyben a tanulmány társszerzője. "A tanulmány egyik páratlan felfedezése az, hogy a bél bakteriális profilja, a mikrobiom szorosan összefügg a magas vérnyomással" - tette hozzá.

Maradt megválaszolatlan kérdés

A kutatók elégedettek a tanulmány eredményeivel, egy dolog azonban rejtély maradt számukra. Nem sikerült rájönniük ugyanis arra, hogy milyen mechanizmus okozza a magas rosttartalmú étrend védőképességét a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A kezeletlen magas vérnyomás egyébként az artériák és a szívizmok megmerevedését okozhatja, valamint a szív- és érrendszeri betegségek fő előidézője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció