Meglepő bajt okozhat a pikkelysömör

Akár kétszer magasabb lehet egyes emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata a pikkelysömörrel küzdők körében.

Hogyan kezelhető a pikkelysömör? Részletek itt.

A pikkelysömör, avagy a pszoriázis egy krónikus, nem fertőző bőrbetegség, amely világszerte mindenhol igen elterjedt. Legfontosabb tünete a vörös színű, hámló papulák és plakkok megjelenése a bőrön. Bár ezek az elváltozások kezelés hatására elmúlnak, később újból és újból visszatérnek. A gyulladásos bőrpanaszok mellé esetenként fájdalmas ízületi gyulladás is társul. A kórkép pontos kiváltó okai nem ismertek, csupán azt tudjuk, hogy a nemkívánatos folyamatok immunológiai eredetűek.

Az emésztőrendszer is érintett lehet

Korábbi kutatások már felvetették, hogy a pszoriázis kialakulásában hasonló genetikai tényezők játszhatnak szerepet, mint az úgynevezett gyulladásos bélbetegségekében (IBD). Utóbbi kifejezés két - ugyancsak immunrendszeri zavarhoz köthető - kórképet foglal magában, az egyaránt a gyomor-bél traktus krónikus gyulladásával járó Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosát).

Pikkelysömör esetén magasabb a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázata
Pikkelysömör esetén magasabb a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázata

Bizonyított a kapcsolat

Néhány éve a tajvani Chang Gung Kórház kutatói összesen kilenc korábbi tanulmány, illetve azokon keresztül több mint hétmillió ember adatait áttekintve kimutatták, hogy valóban létezik szignifikáns kapcsolat az IBD és a pikkelysömör között. A bőrbetegséggel küzdő páciensek körében ugyanis két és félszer magasabbnak bizonyult a Crohn-betegség előfordulási aránya, illetve 70 százalékkal magasabbnak a fekélyes vastagbélgyulladás megjelenésének valószínűsége.

Továbbra is talány ugyanakkor az orvostudomány előtt, hogy ez a kapcsolat egészen pontosan milyen alapokon nyugszik. Mindenesetre a tajvani szakemberek azt javasolják a pikkelysömörrel élő betegek számára, hogy emésztőrendszeri panaszok esetén mihamarabb forduljanak gasztroenterológus szakorvoshoz.

Forrás: livescience.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.