Hasznos újítás jön az EESZT-ben

Több mint kétmilliárd egészségügyi adatot és több mint 300 millió egészségügyi dokumentumot rögzítettek 2017-es bevezetése óta az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT).

Az egészségügy felhőjének is nevezett EESZT-be ma több mint 25 ezer csatlakozott szolgáltató küld adatokat Magyarországon, köztük több mint 10 ezer magánszolgáltató – olvasható a rendszert fejlesztő és üzemeltető Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) közleményben. Az idén ötéves EESZT fejlesztéséről azt írják, kezdetben az egészségügyi ágazat szereplői közötti kommunikációs eszközrendszer épült ki, később a több ellátót és a nem egészségügyi állami intézmények összekapcsolását biztosító megoldásokra helyeződött a hangsúly. Ennek a lakosság számára is érzékelhető eredménye, hogy kényelmesebbé, gyorsabbá vált az ügyintézés.

EESZT, laptop
Idén ötéves az EESZT, amelybe naponta 40 ezren jelentkeznek ma be. Fotó: Getty Images

„A lakosság körében talán az eRecept az egyik legismertebb modul, amelyen keresztül lényegesen kényelmesebbé vált a vények felírása és kiváltása. Ezt az is jelzi, hogy naponta körülbelül 800 ezer elektronikus receptet visznek fel és váltanak ki az EESZT-n keresztül. Emellett az egészségügyi dokumentumok (laborlelet, ambulánslap, zárójelentés stb.) elektronikus elérése és letölthetősége is elterjedt. Az EESZT lakossági portálján ma már napi több mint 40 ezer bejelentkezést regisztrálunk” – idézi a közlemény Szabó Bálintot, az ESZFK ügyvezetőjét.

Az EESZT a korszerűbb betegellátást is segíti, hiszen az egészségügy szereplői egy védett csatornán, hiteles adatbázisból tudják elérni és egymás között megosztani a betegadatokat, kórtörténeteket és ellátási eseményeket. Ezáltal átláthatóbbá válik a terápia és a betegút is. Az EESZT az alapja továbbá olyan eHealth megoldások bevezetésének, amelyek lehetővé teszik az okoseszközök révén szerzett egészségreleváns információk – megfelelő validálás utáni – bekerülését a felhőbe, ezzel is elősegítve a prevenciót. A jövőben pedig egy, az alap- és szakorvosi vizsgálatokra, laboratóriumi és diagnosztikai vizsgálatokra való online időpontfoglaló-rendszer elindítása is tervben van.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: